Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 oktober 2018

Priset på mjölk höjs – pengarna går direkt till bönderna

Sommarens torka drabbade Sveriges mjölkbönder och ökade deras kostnader rejält.

Därför höjs nu priset på mjölk i din butik och hela höjningen går direkt till de drabbade mjölkbönderna.

 Priset på mjölk höjs på grund av sommarens extremväder.
Priset på mjölk höjs på grund av sommarens extremväder. FOTO: Istock

En höjning av priset brukar inte vara något bra för konsumenterna. Men den här gången är prishöjningen något som många kommer välkomna eftersom pengarna går direkt till de hårt utsatta mjölkbönderna.

Nyligen höjde landats största mejerier ersättningen till mjölkbönderna. Samtidigt har mejerierna diskuterat med handeln och andra kunder om att priset på mjölken måste höjas, då sommarens extremväder uppskattas ge merkostnader på mellan 50 öre och 1 krona per kilo producerad mjölk. 

Inget datum för prishöjningarna

Prisökningen kommer ske för konsumenterna under hösten, exakt hur mycket och när det ska ske är fortfarande oklart, enligt Land Lantbruk som rapporterat om den förestående ökningen av mjölkpriset.

Marknadsledande Arla vill inte kommentera prisförhandlingarna, medan Skånemejeriers presskontakt säger att ”det pågår ständigt en förhandling med våra kunder” och ”handeln har förståelse för lantbrukets situation”.

Läs också: Så kan du hjälpa de svenska mjölkbönderna

Kostnaderna har ökat med 30 procent

Norrmejerier och Falköpings Mejeri är dock mer öppna med diskussionerna.

– Vi har förhandlat med våra kunder om en ny prisbild och de har varit lyhörda, säger Anders Segerström, VD Falköpings Mejeri, till Land Lantbruk.

Prisförhandlingarna gäller både detaljhandeln och den offentliga sektorn som är en stor inköpare.

– Vi har gjort beräkningar som visar att alla kostnader ökat med 30 procent för mjölkproducenten på grund av årets torka och foderbrist. Det är utifrån ett gemensamt intresse att trygga mjölkproduktionen i Norrland, säger Mariann Holmberg, presschef på Norrmejerier, till Land Lantbruk.

Svenska produkter lyfts fram

De stora detaljhandelsföretagen berättar också att man har eller har haft förhandlingar med landets mejeriföretag.

Axfood, som äger butikskedjorna Willys och Hemköp, kommer att höja priserna ut till konsument under hösten. Det ska ske vid olika tidpunkter, beroende på vilken produkten är. Axfood ska dessutom lyfta fram svenska produkter och svensk mjölk i sin marknadsföring och i kampanjer.

Läs också: Därför ska du hylla mjölkbönderna

Landbrukarna ska få mer betalt

Från Coop kommer ett liknande svar. ”Höjda priser från våra leverantörer innebär att även priset för konsument går upp. Men det ska innebära att lantbrukarna får mer betalt i detta pressade läge, inte att prishöjningen tillfaller vare sig oss eller leverantören.”, skriver Coop till Land Lantbruk.

Ica har ännu inte kommenterat prisförhandlingarna.

Fakta om de kommande höjningarna

Arla meddelade i slutet av augusti att de tänkte betala ut hela årsvinsten 2018 till ägarna. Normalt betalar de endast ut en del av den.

I början av september följde Norrmejerier efter och utlovade höjt avräkningspris med 30 öre per kilo från första november. Ekologiska gårdar får en ökning med 10 öre per kilo mjölk.

1 oktober höjde Arla för sina mjölkbönder (och ägare) med 13 öre för konventionell mjölk och 33 öre för ekologisk mjölk.

Skånemejerier följde efter och lovade höjt mjölkpris med 33 öre till alla sina mjölkbönder mellan 1 oktober och sista mars nästa år.

Falköpings mejeri meddelade också den 1 oktober att de skulle höja ersättningen med 30 öre per kilo på grund av torkan och foderbristen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen