Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 februari 2016

Prisrace! Här är orterna där bopriserna ökar mest

Trodde du att storstäderna leder prisrallyt på bostäder? Den här topplistan visar något helt annat. Kolla om din ort är med på listan!

Bild 1/6 FOTO: Mostphotos
Bild 2/6
Bild 3/6
Bild 4/6
Bild 5/6
Bild 6/6

Det pågår ett prisrace på bostäder runt om i landet och det är de mindre orterna som leder.

Det skriver Svd Näringsliv som med hjälp av färska siffror från Svensk Mäklarstatistik har tagit fram en topplista som visar var en investering i ett hus eller i en bostadsrätt under fjolåret blev bäst.

Har man köpt bostad på rätt ort kan man ha fått en värdeökning på nästan 40 procent.

Här är 10 i topp-listan. Plats 10 ligger överst.

10:e plats – Nynäshamn

Nynashamn-jpg

Nynäshamn är en av vinnarna i prisrallyt. Östersjökommunen hamnade på 10:e plats i Svd:s topplista över orter där bopriserna ökade mest 2015. I Nynäshamn var prisuppgången på bostadsrätter 30 procent under 2015 och kvadratmeterpriset ligger nu på 20 000 kronor.

9:e plats – Värmdö

Varmdo-jpg

Skärgårdskommunen Värmdö är den enda Stockholmskommunen som hamnade på topplistan. Här steg bostadsrätterna med 31 procent till i genomsnitt 37 000 kronor per kvadratmeter.

8:e plats – Mjölby

3211302-vatten

Under förra året ökade genomsnittspriset på bostadsrätter i Mjölby med 32 procent. En del av förklaringen kan vara att staden ligger bara ett stenkast från den populära studentstaden Linköping. Kvadratmeterpriset har stigit till knappt 10 000 kronor.

7:e plats – Nässjö

nassjo-jpg

I Nässjö sköt priserna i höjden och ökade med 33 procent under 2015. Kvadratmeterpriset ligger nu på 6 000 kronor.

6:e plats – Lomma

Lomma-jpg

Skånekommunen Lomma ligger bra till på Svd:s topplista. Havsläge samt närhet till Lund, Malmö och Köpenhamn har troligtvis bidragit till att priset steg med 34 procent till 24 000 kronor per kvadratmeter.

5:e plats – Karlskoga

Karlskoga-jpg

Det är bostadsbrist i nästan hela landet. Och Karlskoga i Värmland är inget undantag. Här revs 1 000 bostäder på 1990-talet och i dag har många ungdomar svårt att hitta bostad, skriver SvD. Detta har gjort att bostadsrättspriserna ökade med 24 procent 2015 till cirka 5 400 kronor per kvadratmeter.

4:e plats – Mariestad

3410485-blommor-och-fors (1)

Det är svårt att få lägenhet i mindre kommuner. I vackra Mariestad har bostadsbristen triggat upp bostadsrättspriserna med 35 procent under 2015. Priserna ligger på cirka 4 800 kronor per kvadratmeter, enligt Svenska Mäklarstatistik.

3:e plats – Trollhättan

images-jpg

I Trollhättan, som hamnade på tredjeplats på topplistan, har kvadratmeterpriset ökat med 36 procent på ett år. Genomsnittspriset är nu 13 700 kronor per kvadratmeter.

Om filmen En man som heter Ove, som spelades in i ett radhusområde i Trollhättan eller Trollywood, kommer att trigga priserna ytterligare är för tidigt att säga.

2:a plats – Boden

Boden-jpg

Boden är stekhett! Här har prisutvecklingen under 2015 slagit alla rekord. Enligt Svensk Mäklarstatistik steg bostadsrättspriserna med hela 36 procent. Priset per kvadratmeter ligger nu på 7 900 kronor.

1:a plats – Hammarö (Lerin-effekten)

LarsLerin-jpg

Den folkkäre konstnären Lars Lerin bor på Hammarö utanför Karlstad i Värmland. Om det är Lerin-effekten som har slagit till och fått priserna på bostadsrätterna här  att rekordöka är oklart. Men med en ökning på över 36 procent toppar Hammarö listan över orterna där bopriserna ökade mest under 2015. Enligt Svensk Mäklarstatistik är genomsnittspriset nu 9 900 kronor per kvadratmeter.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen