Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 juni 2018

Prognos: Så blir vädret i landet i midsommar

Midsommar närmar sig och vädermässigt ser det enligt SMHI ut att bli en rätt normal helg för firandet – molnigt och snittemperaturer på 15 grader.

 Det ser ut att bli en sval och molnig midsommarafton, enligt SMHI:s prognoser.
Det ser ut att bli en sval och molnig midsommarafton, enligt SMHI:s prognoser. FOTO: Roland Magnusson

De senaste veckorna har vi vant oss vid soligt väder och temperaturer på 20-25 grader i hela landet. Men dessvärre ändras det nästa vecka. Enligt SMHI:s prognoser lutar det åt att bli svalare med ostadigt väder och regn i början av veckan, med fallande temperaturer som följd.

Läs också: Ny app för dig som vill ha bättre väderkoll

Kallt på midsommarafton

Precis som det brukar vara, med andra ord. Sedan år 1990 har vädret på midsommaraftonen dominerats av ganska svalt väder, även om det funnits undantag såsom år 2005 i södra Sverige då både Stockholm och Lund hade över 25 grader. När det gäller värmerekord ligger 1935 och 1970 i topp, medan en av de kallaste midsommaraftnarna uppmättes 1987, då det var 11 grader i Stockholm och nollgradigt på vissa ställen i inre Norrland.

Midsommaren i södra Sverige

 Historik över midsommarvädret från 1900 till i fjol.
Historik över midsommarvädret från 1900 till i fjol. FOTO: SMHI

När det gäller årets midsommarafton verkar vi än så länge slippa regn, men kompakt molnighet gäller över hela landet. Temperaturen mitt på dagen ligger i södra Sverige runt 15-17 grader, men trots att det eventuellt spricker upp på eftermiddagen, så stiger inte värmen nämnvärt.

I mellersta och norra Sverige blir det cirka 12-15 grader mitt på dagen, medan det kylnar till på eftermiddagen. Då ser det ut att bli 9-11 grader i mellersta Sverige, medan det i fjälltrakterna kan falla ända ner till 3 grader. Så en extra tröja eller kofta rekommenderas till dansen runt midsommarstången.

Läs också: Efter torkan – här är blomstren du kan använda till midsommarkransen

Varm midsommardag i delar av landet

 Väderkartan på midsommarafton 2018 klockan 18 enligt prognosen från SMHI.
Väderkartan på midsommarafton 2018 klockan 18 enligt prognosen från SMHI. FOTO: SMHI

På midsommardagen ser det enligt SMHI dock lite bättre ut. Över hela landet stiger temperaturen några grader, som mest blir det 21 grader i Oskarshamn och Västervik. Det verkar bli fortsatt molnighet överlag, förutom i södra Sverige som har vissa solchanser.

Men som så ofta får man ta prognoserna med en nypa salt, i början av nästa vecka kan förhållandena ha ändrats igen.

Läs också: Därför älskar vi att fira midsommar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen