Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 maj 2019

Protesterna mot skolnedläggningar fortsätter med stor kraft

Råneå

Under måndagskvällen vallfärdade människor till Råneå kyrka. Det handlade inte om någon traditionell gudstjänst. Mellan 800 och 900 människor kom dit för att manifestera mot skolnedläggningar och för en levande landsbygd.

 Natalie Larsson och Hedda Semrén går båda i Vitåskolan. Under måndagskvällen fanns de och deras föräldrar i Råneå kyrkan i samband med manifestationen som lockade mellan 800 och 900 människor.
Natalie Larsson och Hedda Semrén går båda i Vitåskolan. Under måndagskvällen fanns de och deras föräldrar i Råneå kyrkan i samband med manifestationen som lockade mellan 800 och 900 människor. FOTO: Joakim Nordlund

Protesterna mot planerna på att lägga ned byskolor i Råneå fortsätter med oförminskad styrka. Protestanterna lovar att de inte ska ge upp kampen.

– Det är många som har undrat varför jag engagerar mig i det här och de har sagt ”för du har ju inga barn på Vitåskolan”. Skolorna är livsviktiga men det här är samtidigt en så mycket större fråga än bara en skolfråga, säger 32-åriga Jeanette Gawelin från Råneå.

Hon är en av många i Luleå kommun som i dag arbetar mycket intensivt för att få kommunens ledande politiker att tänka om.

– Mitt hjärta klappar också för fina byar som Vitå, Vitåfors och Jämtön. Avfolkas de platserna försämras också förutsättningen för oss som bor i Råneå, säger hon.

Läs också: Vi är vid ett vägskäl som bestämmer vår framtid – krönika

Fredad skola ska avvecklas

Inför valet i höstas slog ledande politiker i kommunen skriftligen fast att Vitåskolan var fredad. Några månader efter valet var tonläget ett annat. Då kom beskedet att byskolan i Vitå med 53 elever skulle avvecklas och detta ska ske redan till hösten. Det här har lett till en folkrörelse och protestaktion som engagerar såväl landsbygd som människor i Luleås innerstad. Under måndagskvällen hölls i Råneå kyrka en manifestation mot skolnedläggningarna och för en levande landsbygd. Det fanns bara ett fåtal lediga platser i kyrkan som får ta in 900 personer. Man beräknar att mellan 800 och 900 människor var där.

– Uppslutningen är enorm. Jag blir varm i hjärtat när jag ser hur många som har kommit hit. Jag vet inte om jag har sett så här många i kyrkan tidigare. Jag tror inte det, säger Jeanette Gawelin.

 Jeanette Gawelin från Råneå är en av många som lägger ned åtskilliga timmar i kampen för landsbygdens överlevnad.
Jeanette Gawelin från Råneå är en av många som lägger ned åtskilliga timmar i kampen för landsbygdens överlevnad. FOTO: Joakim Nordlund

Över 70 organisationer står bakom protesterna

Över 70 föreningar och företag i bygden hade ställt sig bakom manifestationen. Norrbottenssektionen av den ideella organisationen Hela Sverige ska leva stod också bakom den. Den nuvarande kyrkoherden Kimmo Sulila och idrotts- och fackledaren Tomas Karlsson är två som har varit med om att ta initiativet till manifestationen.

– Kyrkan är med i samhället och vi vill faktiskt be för att de här besluten ändras. Det är i bönens tecken vi samlas men också för att manifestera att vi är många som är emot nedläggningen av skolorna, säger Sulila.

Arrogans från politikerna

Den fackliga ledaren Tomas Karlsson har utvecklats till en landsbygdsgeneral som inte räds att ha åsikter också när de går emot partilinjen. När han ställde sig och talade i kyrkan målade han upp en sorglig bild av hur samtalen runt den för landsbygden så viktiga frågan har bedrivits:

– Jag kan lova er att jag har försökt att påverka ledande politiker, jag har haft ett flertal möten. Men den arrogans jag har mött hos några av politikerna i ledande ställning, det har jag aldrig varit med om tidigare. Som säkert många vet så förhandlar jag väldigt mycket i min fackliga gärning och jag har gjort så under lång tid. Men att få ett sådant bemötande från politiker som ska företräda folket… Så kan det inte vara.

 Tomas Karlsson var den som fick den längsta och varmaste applåden.
Tomas Karlsson var den som fick den längsta och varmaste applåden. FOTO: Joakim Nordlund

Påverkar hela samhället

Kjell Hjelm bor i Råneå och han var en av dem som sökt sig till manifestationen i kyrkan den här kvällen. Hjelm är också ordförande för organisationen Företagarna i Norrbotten.

– När skolor som Vitåskolan försvinner påverkar det också företagandet på landsbygden i allra högsta grad. Då kan det också ta död på de större möjligheterna till utveckling, säger Hjelm.

Precis som så många andra stannade han upp på kyrkbacken för att utbyta tankar med andra människor.

– Råneå har förutsättningar som kanske inte så många har. Här tar man medvetna beslut som gör att man kan utarma istället för att bygga vidare på en positiv spiral. Det finns inte ett hus till salu i Vitådalen och det går knappt heller att få tag i ett hus i Råneå. Det säger en hel del, säger Hjelm.

Läs också: När blev landsbygden det avvikande? – krönika

Nyskriven protestsång

Anna-Mi Svedjekrans, 25, som blev känd i tv-programmet Idol för två år sedan uppträdde också med den nyskrivna sången ”Vi är landsbygden”. Den framförde hon i den fullsatta kyrkan tillsammans med en ungdomskör.

– Jag bor ju med min man och våra två barn utanför byn Jämtön. Jag ville skriva den här sången för jag är så trött på allt som har hänt. Trött på svek. Jag ville skriva en låt som inger hopp för det finns en gemensam kamp, att vi gör det här tillsammans, säger hon.

Namninsamling pågår

Just nu pågår också ett folkinitiativ där namn samlas in för att åstadkomma en folkomröstning om det som i Luleå kommun har fått namnet Framtidens skola. En förändring där små skolor får stryka på foten för betydligt större. Många avslutade manifestationen med att stanna upp och skriva under med förhoppning om att få en folkomröstning till stånd.

– Den här kampen för människorna på landsbygden närmare varandra. Och vi är starka. Starka tillsammans. Så det här har bara börjat, säger Jeanette Gawelin.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen