Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 juni 2019

Ramsbergs kyrka ber för byskolan

Byskolan i Ramsberg stänger snart för gott. I kväll, tisdag, samlas boenden i Ramsbergs kyrka för en farvälgudstjänst.

– Det är hela bygdens överlevnad vi nu ber för, säger prästen Bosse Johansson.

 Prästen Bosse Johansson har inspirerats av Råneåskolprotester – nu ordnas gudstjänst mot nedläggningsbeslutet.
Prästen Bosse Johansson har inspirerats av Råneåskolprotester – nu ordnas gudstjänst mot nedläggningsbeslutet. FOTO: Istock/Privat

I april i år beslutade kommunfullmäktige i Lindesberg att byskolorna i Ramsberg och Rockhammar ska stänga och att barnen ska gå i skola i centralorten. Anledningen är besparingar i barn- och utbildningsnämnden.

En föräldragrupp har sedan i fjol kämpat för att förhindra beslutet, genom manifestationer och överklagan i Förvaltningsrätten.

Som en sista åtgärd innan skolavslutningen har prästen Bosse Olsson i dag, tisdag, bjudit in till gudstjänst i Ramsbergs kyrka.

Idol-deltagare uppträder

– Bönen är kanske det enda vi har kvar nu, säger Bosse Johansson.

I mitten på maj samlades nära tusen personer i Råneå kyrka i Luleå kommun för att manifestera mot skolnedläggningar och för en levande landsbygd. Bosse Johansson har hämtat inspiration därifrån.

– Det är bara att inse att beslutet är fattat. Frågan nu är: Hur hanterar vi nedläggningarna och går vidare? Vi ska be för bygden och för framtiden.

Idol-deltagaren Chris Kläfford från Ramsberg kommer även att uppträda.

Läs även: Ramshyttans skola läggs ner

Trettiotal barn drabbas

I en debattartikel på NA i november i fjol beskrev de beslutande S-politikerna i Lindesberg hur barn- och utbildningsnämnden har haft svårt att få ihop ekonomin. Rockhammars skola har totalt 14 barn och Ramshyttans skola har 22 barn.

”I slutänden kokar det ner till ett val mellan att betala för skollokaler eller säga upp lärare. Vi sparar hellre på lokaler än på pedagogisk personal”, skrev politikerna i sin debattartikel.

Upprorsstämning på orten

Invånarna i Ramsberg har protesterat förr. När biblioteket skulle läggas ned startades ett biblioteksuppror där medborgare tog alla böcker och gömde dem.

 Peter Jilken är en av de boende i Ramsberg som kämpat för att byskolan ska finnas kvar.
Peter Jilken är en av de boende i Ramsberg som kämpat för att byskolan ska finnas kvar. FOTO: Privat

Peter Jilken har bott i Ramsberg i 40 år och är en av alla som ska delta på gudstjänsten ikväll. Han menar att det än en gång är upprorsstämning på orten.

– Hela landsbygden håller på att monteras ned och barnen skingras för vinden. Jag blir liksom alla andra upprörd över att S gick till val på att hela landsbygden skulle leva och sedan agerat tvärtom, säger han.

Gudstjänsten startar klockan 19 den 11 juni i Ramsbergs kyrka.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen