Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 september

Ramsor och lekar från förr

Eller belle bi. Ole dole doff. Sätt fart på barna-sinnet och skaka liv i ramsorna och lekarna från förr. På det sjätte smäller det!

 Sista paret ut av August Malmström.
Sista paret ut av August Malmström. FOTO: Arkiv

När vi blir gamla, då ska vi leka och ha det trevligt, bedyrar Pippi Långstrump när hon tar adjö av Tommy och Annika för att bli kurrekurreduttprinsessa i Söderhavet. Kanske det börjar bli dags? För inte var det väl bara Astrid Lindgren som kunde minnas de där sommarkvällarna när man liksom ”känner livet i sig”? Som farbror Nilsson i Madicken uttrycker det.

Lekte i skymningen

Själv vill jag minnas att hela traktens ungar samlades i skymningen för att leka Påven bannlyser. Hur vi tryckte i buskarna för att inte bli upptäckta av ”påven”. Och spänningen pirrade så att man till slut blev tvungen att rusa hem och kissa.

Eller när man just hade lärt sig dyka och tvekade på bryggan. Tills ramsan räddade fegisen från att bli en badkruka: Ett tu tre. På det fjärde ska det ske. På det femte gäller det. På det sjätte smäller det!

Och, inte minst, när man satt i ring under augustimånen, tog var sin Tulo, blundade och uttalade besvärjelsen: ”Fina lilla krumelur, jag vill inte bliva stur.”

13 roliga utomhuslekar

Land har samlat ihop några av sommarens favoritlekar, Pippis och andras. Så plocka fram barna­sinnet och sätt fart på leklusten, barnen, barnbarnen och traktens alla ungar.

För du har väl inte glömt att ta ditt krumelurpiller?

Läs också: 10 lekar som lyfter midsommarfesten

1. Sista paret ut

Deltagarna ställer sig parvis i en lång rad. Ett barn ställer sig längt fram, ”jägaren”. När jägaren ropar ”sista paret ut” ska sista paret i raden springa åt var sitt håll och förena sig längst fram i raden utan att bli fångad av jägaren. Den som blir fångad blir ny jägare och den tidigare jägaren bildar ett nytt par. Lyckas jägaren inte fånga någon i paret ropas ett nytt par ut.

2. Hoppa hage

Rita upp rutor på marken, kasta en sten i en av rutorna och hoppa dit på ett ben utan att nudda linjen. Vanligt på 1900-talet och leks på skolgårdar än i dag.

Två deltagare spänner ett långt hopknutet resårband runt benen som på bilden. Fötterna ska stå med ett axelbrett mellanrum.

3. Hoppa twist

 Tre leksugna och ett gummiband är allt som behövs för att hoppa twist.
Tre leksugna och ett gummiband är allt som behövs för att hoppa twist. FOTO: Arkiv

En tredje deltagare hoppar på eller runt det spända gummibandet i en överenskommen serie. Klarar den som hoppar sin serie utan att trassla in sig eller missar på annat sätt höjs gummi­bandet från fotknölarna till knäna och vidare till låren, midjan och under armarna.

När den som hoppar missar får denna ställa sig som hållare av gummibandet och den som höll får nu hoppa sin serie.

4. Förstenad

En i gruppen blir vald till förstenare. Dennes uppgift är att jaga de andra och förstena genom att klappa de jagade på axeln och samtidigt ropa ”förstenad”. Den förstenade ska då stå alldeles stilla men kan bli befriad om någon av de andra rör vid henne eller honom och ropar ”fri”. När alla är förstenade är leken slut.

5. Kom alla mina små kycklingar

En är ”kycklingmamma”, en är ”varg” och resten är ”kycklingar”. Kycklingmamman står i ena änden av planen eller gräsmattan, kycklingarna står på en linje i den andra.

I mitten vakar vargen.

Leken börjar med att kycklingmamman ropar ”Kom alla mina små kycklingar!”. Kycklingarna svarar då ”Vi törs inte!”, varpå kycklingmamman frågar ”Varför det?”. ”Vargen kan ta oss!” svarar då kycklingarna och kycklingmamman ropar ”Men kom ändå!”.

Nu gäller det för kycklingarna att ta sig från sin linje över till kycklingmamman utan att bli tagna av vargen. De som blir tagna blir själva vargar och får hjälpa till vid nästa kycklingjakt. Kycklingarna som klarade sig över till mamman fortsätter att vara kycklingar. Leken fortsätter tills alla kycklingar har blivit vargar.

6. Kul med kull

 En jagar de andra försöker komma undan.
En jagar de andra försöker komma undan.

”Poliser är det bästa jag vet. Näst rabarberkräm. Poliser kan man ha mycket roligt med, som kull till exempel”, tycker Pippi Långstrump.

Kull, tafatt, pjätt, sur, tatten, kacken. Leken som Pippi gärna kör med poliser har många dialektala namn. Men oavsett var i landet den leks är reglerna ungefär desamma: En jagar de andra. Den som jagar ska springa i fatt och peta till de jagade och samtidigt ropa ”kull”, ”tafatt” eller vad man kommer överens om. Om den som jagar lyckas byts rollerna och den kullade blir jägare. Pippi blir polis, kan man säga.

7. Under hökens vingar

En hök utses och ställer sig mitt på gräsmattan. De andra samlas på ena sidan av gräsmattan.

Höken börjar leken med att ropa: ”Under hökens vingar kom!” Då frågar de andra: ”Vilken färg?” Höken svarar med att säga en färg och deltagare som har något klädesplagg på sig med den färgen får fri lejd över till gräsmattans andra sida.

För de övriga gäller det att ta sig över utan att bli kullad av höken. Den som blir kullad blir själv hök. Leken fortsätter tills det bara finns en ”fri” deltagare kvar.

8. Påven bannlyser

Kul lek om man är många och är på en plats med buskar, träd, uthus och stenar att gömma sig bakom. En i gänget utses till påve och de andra gömmer sig för att sedan smyga sig nära påven utan att bli upptäckta. Blir man upptäckt ropar påven ”Påven bannlyser Elina bakom utedasset”, till exempel. Den bannlysta måste då stå blickstilla tills hon eller han blir befriad genom att en annan deltagare vinkar till den bannlysta. Den som lyckas komma närmast påven oupptäckt blir påve i nästa omgång.

9. Bollstå

En av kompisarna är kastare. De andra springer fritt inom ett begränsat område. När kastaren ropar ”bollstå” måsta alla frysa till is, även kastaren. Endast händerna är fria och rörliga. Kastaren ska nu försöka träffa deltagarna med bollen som kan slås bort med hjälp av händerna. Om bollen nuddar någon annan del av kroppen blir man utesluten ur leken som fortsätter tills alla är tagna.

10. Blindbock…

 Blindbock.
Blindbock. FOTO: Istock

Redan på 1600-talet lekte barn blindbock där en av deltagarna är bock och med förbundna ögon ska försöka fånga sina kompisar.

11. Gå på styltor

 Två stadiga styltor och bra balans, sedan är det bara att knata på.
Två stadiga styltor och bra balans, sedan är det bara att knata på. FOTO: SC

En utmanande sommarlek som kräver en hel del övning.…

12. Flyga med drake

 Bygg en drake och få den att flyga.
Bygg en drake och få den att flyga. FOTO: Sjöberg Bildbyrå

Känslan när ens egentillverkade drake lättar, lyfter och svävar i väg är oslagbar. Här är det en kille på 1960-talet som ska pröva vad hans bygge går för.

13. Hoppa rep

 Veva ett rep och hoppa.
Veva ett rep och hoppa. FOTO: Istock

Till en början var det bara pojkar som hoppade rep men på 1700-talet gav sig flickorna in i leken och la till sång och ramsor. Långrep är en variant där två ”står”, det vill säga håller i var sin ände av ett långt rep och vevar. En efter en hoppar de andra deltagarna in, gör en hoppkonst, hoppar ut och ger plats för nästa hoppare. Den som hoppar fel avlöser en av de två som ”står”. Denna i sin tur ställer sig i ledet och väntar på sin tur att hoppa.

Roliga räkneramsor

Kör en räkneramsa när en kullare, varg, hök, påve, kycklingmamma eller vad leken kräver ska utnämnas. Gör så här:

Ställ er i en ring med högra foten inåt. En i ringen är räknare och pekar för varje ord i ramsan på en i ringen. Den som träffas av sista ordet utesluts ur ringen. Den som är sist kvar blir kullare, varg eller liknande.

En gul knapp så att du slapp

sitta i farfars gamla hatt

en hel natt.

Pelle plutt, plutt, plutt

tog ett skutt, skutt, skutt

över ån, ån, ån

tappa tån, tån, tån.

In i kammar´n efter hammar´n

spika fast den lilla tån.

Sprang han hem, hem, hem

klockan fem, fem, fem.

Fick han mat, mat, mat

på ett fat, fat, fat.

Elle, belle, bi. Du slapp att bli!

Ellen, dellen, du. Ute ska du vara nu!

Ole, dole, doff.

Kinke, lane, koff.

Koffe, lane, binke, bane.

Ole, dole, doff!

Äppel päppel pirum parum

kråkan satt på tallekvist

hon sa ett, hon sa tu

ute ska du vara nu.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen