Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 mars 2020

Råneskolans spelmanslag

Råneå

I Råneå har folkmusik blivit en snackis bland ungdomarna.

Sedan ett år har skolan också ett eget spelmanslag.

– Eleverna är nyfikna och positiva och det sprider sig sedan, säger musikläraren Daniel Nyström.

 Det är många olika instrument som samsas i spelmanslaget. Men alla ljuder av samma musikglädje.
Det är många olika instrument som samsas i spelmanslaget. Men alla ljuder av samma musikglädje. FOTO: Joakim Nordlund

15-åriga Elin Nordmark är först på plats i Råneskolans musiksal den här onsdagskvällen. Hon har färgat sitt hår lila och väggen ovanför är smyckad med några t-shirts där supergruppen Kiss är avbildad. Hennes instrument står placerat vid ena väggen men musikläraren Daniel Nyström ser till att den gamla tramporgeln flyttas in i centrum av rummet.

– Elin är nog den enda i Luleås kommunala musikskola som har tramporgel som sitt instrument, säger han och ler varmt.

Spelat piano

Hon har i dagsläget ingen egen tramporgel i hemmet utan endast ett piano. Skämtsamt föreslås det att hon får önska sig en av tomten. Samtidigt kan man slå fast att tomten förmodligen behöver en rymlig säck om den önskan går i uppfyllelse.

– Jag har ju spelat piano. Det här är inte så stor skillnad. Men jag tycker om ljudet i orgeln så jag ville prova, säger hon.

Hon börjar sen trampa på pedalerna och lägger därefter ett första ackord. Sen dyker Fedor Trunov och hans flickvän Mindra Rörling upp. Hon plockar fram en altsaxofon och sätter sig ned på en av stolarna i salen. Samtidigt som han börjar att stämma sin ukulele.

– Senast var vi femton stycken som repade tillsammans här i salen och det är mer normalt. I dag blir vi visst bara sju stycken. Men det är rätt körigt i skolan för många den här tiden, säger Daniel Nyström.

Läs också: Ödehus – spana in allt om spännande projekt!

Olika slags musik

 Spelmannen Daniel Nyström hjälper Elin Nordmark att hitta rätt.
Spelmannen Daniel Nyström hjälper Elin Nordmark att hitta rätt. FOTO: Joakim Nordlund

Men det är inga knätofsar på medlemmarna i Råneskolans spelmanslag. Istället bärs tröjor med hyllningar till band som Iron Maiden, Metallica och Motorhead.

Det bidrar till en skön kontrast när man hör de första tonerna i Lanna-Villes schottis fylla rummet.

– Jamen vi lyssnar ju på olika slags musik. Det ena utesluter ju inte det andra, säger Mindra.

De småpratar lite mellan låtarna. Moa Lång som sitter med en elbas i knät provar lite på introt till David Bowies Under Pressure innan det är dags för en rumänsk folksång.

Och så här fortsätter kvällen där musik varvas med småprat och skratt. När de precis har övat på Vals från Pajala kikar Elin Nordmark upp bakom sin tramporgel.

– Det jag gillar med folkmusiken är givetvis själva musiken. Sen tycker jag om att det är så många instrument samtidigt. Det känns som att det inte är så vanligt i dag. Det är roligare att vara många när man övar, säger hon.

Poppis med folkmusik

Just nu är folkmusik i ropet i Råneå.

– Jag hade egentligen slutat att spela saxofon men när Daniel (Nyström) frågade om jag vill börja här tänkte jag om. Det var också en stor del av min kompiskrets som tänkte gå hit. Då köpte jag den här altsaxofonen för ett år sen och på den vägen är det, säger Mindra Rörling.

Och de har en meriterad mentor i Daniel Nyström. Sommaren 2018 utsågs han till riksspelman på durspel. Den 45-årige musikläraren fick nästan omgående idén att starta ett spelmanslag på skolan. Det kom 15 elever till den första träffen.

– Till stor del handlar om att förmedla känslan av att kunna umgås och ha musiken gemensamt. Och att spela med glädje utan några formella krav. Man behöver heller inte vara någon expert utan jag försöker att anpassa stämmor och toner utifrån den nivå där just den killen eller tjejen befinner sig, säger han och ler.

Sedan fortsätter han:

– Gör man på det sättet så vips vill man spela fler toner och så lär man sig mer. Det blir också en glädje i övandet. Istället för att bara sitta på kammaren och spela helt själv gör vi det här tillsammans.

Fått välja instrument

 Ambitionen är hög och glädjen stor när det repeteras tillsammans.
Ambitionen är hög och glädjen stor när det repeteras tillsammans. FOTO: Joakim Nordlund

Eleverna har själva fått välja vilka instrument de ska spela. Den här kvällen är det förutom tramporgel, elbas, saxofon och ukulele också fyrsträngad tenorgitarr, rytmbox, vanlig gitarr och durspel. Sedan brukar också fiol, vanligt dragspel, mandolin och sittra finnas med.

– De behövde inte några förkunskaper utan de fick börja precis där de var, säger Nyström.

 Många uppträdanden blir det! Spelmanslaget har uppträtt på många ställen.
Många uppträdanden blir det! Spelmanslaget har uppträtt på många ställen. FOTO: Joakim Nordlund

De har redan hunnit uppträda på Pite folk- och världsmusikfestival och spelmansstämmor i såväl Gammelstad som Boden. Det har också spelat på äldreboenden i byn.

– Sedan har det också blivit konserter i skolans aula, både för elever och för allmänheten. Vi har fått fin respons. Att det sen är ungdomar som förvaltar den här musiken uppskattas extra mycket, säger han.

Engagerar hela länet

Hur mycket värmer det ditt hjärta att se de här ungdomarna sitta här och finna glädje i att spela Lanna-Villes schottis och Vals från Pajala?

– Det är ju toppenroligt att hålla på med det här. Det värmer ordentligt, så är det absolut. Att få se och dela glädjen i deras spelande.

Nu har ni också arrangerat folkmusikläger och fått hit spelsugna ungdomar från hela länet?

– Man märker att ungdomarna på byn snackar om det här. Det sprids. Det känns bra att få vara en del av det.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen