Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 september 2016

Raplåten som sätter ord på mjölkkrisen!

För ett år sedan såg vi honom rappa utanför riksdagen. Nu är mjölkbonden Arne Jakobsson från Gåltjärn tillbaka – och hans budskap är mer aktuellt än någonsin.

Rappande mjölkbonden Arne Jakobsson från Gåltjärn utanför Sundsvall skrev sin uppmärksammade raplåt redan runt 1990-91 – och då till en årlig lokal revy. Då var det kärnkraftsolyckan i Tjernobyl som hotade bönderna att behöva lägga igen 500 000 hektar mark. Men situationen är precis lika hotfull nu som då, menar Arne:

– Nu är det åter som om allt går emot oss mjölkbönder. EU har ju precis fattat ett beslut om att satsa 1,4 miljarder för att minska ner produktionen av mjölk – och då blir det gårdar som min som ryker. Mindre gårdar som kanske inte investerat stort på några år.

En miljon ton mjölk ska bort

EU-kommissionens beslut syftar till att minska mjölkproduktionen med runt en miljon ton mjölk – för att balansera utbud och efterfrågan. Därför erbjuds mjölkbönder som drar ner sin produktion ekonomisk ersättning.

– Vi mjölkbönder hänger fortfarande på kanten hela tiden. Politikerna kämpar kanske på med att Arla ska kunna höja priset med något öre hit eller dit. Men sedan faller det i glömska. De kommer se tillbaka på den här tiden och undra: ”Varför gjorde vi så? Vi bet oss själva i svansen”.

Rappade utanför riksdagshuset

För ett år sedan var Arne Jakobsson en av flera hundratusen som undertecknat en protest som överlämnades till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att uppmärksamma honom och övriga politiker i Stockholm om svenska mjölkbönders situation. Då passade Arne Jakobsson också på att framföra sin raplåt utanför riksdagshuset.

Konsumentmakten stor

Även konsumenterna har stor makt, menar Arne Jakobsson. Men det kräver förstås också deras engagemang:
– Jag möter många som säger att de bara köper svenska mejeriprodukter. Men det kan så klart också vara en klassfråga. Vissa prioriterar att köpa svenskt, medan andra – såsom unga barnfamiljer som har det knapert – kanske inte har samma möjlighet!

Handlarnas dubbelspel

Arne menar också att handlarna spelar ett dubbelspel. Att de å ena sidan förhandlar med mjölkproducenter – svenska och utländska – och pressar priserna, och å andra sidan stöttar svenska bönder:

– Det är ju lovvärt att en del handlare ger en krona extra per liter till svenska bönder – men samtidigt ingår de i ett spel som kanske inte alltid uppmärksammas.

Sålt korna

I höstas, efter 34 år som mjölkbonde, sålde Arne Jakobsson sina mjölkkor. Han kommer nu istället satsa på ett gårdsmejeri, gårdsbutik och kafé. Men det bygger på att hans granne härdar ut och kan hålla igång mjölkproduktionen.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen