Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 oktober 2017

Ratsit: Vi tar inte bort några hunduppgifter

Hemsidan Ratsit lägger sedan en tid tillbaka ut uppgifter om privatpersoners hundar. Ras och ålder står på sidan – den insatte kan snabbt se värde på hundarna och var de bor.

FOTO: Istock

”Detta välkomnar ju tjuvarna!”

”Vad har hänt med ens privatliv?”

”Varför gör de ens såhär?”

Reaktionerna är många och väldigt många upprörda efter att Land.se tidigare skrev om hur hundar redovisas med rasbenämning och ålder på hemsidan Ratsit, tillsammans med ägarens adress.

Läs också: Ratsit lägger ut uppgifter om hundar

Rädd för stölder

Det är Jordbruksverkets uppgifter om hundar som Ratsit använder. Har du din hund registrerad där så ska samma info finnas på Ratsit. Detta oroar läsarna eftersom det kan orsaka hundstölder av stöldbegärliga raser. Det kan också leda till inbrott i hus som inte har en hund registrerad.

Det är fullt lagligt

Får de göra såhär är en vanligt förekommande fråga bland kommentarerna. Svaret är ja. Hemsidan, och företaget, har något som kallas för utgivningsbevis vilket gör att privatpersoner – som inte har skyddad identitet – inte är skyddad av personuppgiftslagen.

Det enda du kan göra som privatperson är att kontakta Ratsit och be dem ta bort uppgifter om dig. Men det kan företaget också neka dig att göras.

50-tal vill få bort informationen

På Ratsit är Anders Johansson ansvarig utgivare. Han säger att ett 50-tal personer har hört av sig till hemsidan för att få bort informationen om hundarna.

– Är uppgiften felaktig så tar vi bort den. Inte annars.

 Anders Johansson är ansvarig utgivare på Ratsit. De tar inte bort uppgifter från hemsidan om man ber dem om det. Allt offentligt material finns på sidan.
Anders Johansson är ansvarig utgivare på Ratsit. De tar inte bort uppgifter från hemsidan om man ber dem om det. Allt offentligt material finns på sidan. FOTO: Fotograf Lena Öritsland

Läs också: Hjälp ditt husdjur att hålla vikten

Anledningen till att hemsidan vill ge ut informationen är att hemsidan vill göra offentliga uppgifter mer tillgängliga för svenskarna. En demokrati-fråga alltså. Men Anders Johansson menar också att informationen kan sabotera för de som vill ha eller redan har illegala hundar.

– Om någon vill skaffa en illegal hund och alla kan se att personen inte äger någon hund så torde det minska intresset att skaffa den illegala hunden.

”Långsökt att folk skulle leta efter hundar”

Folk reagerar på att ni visar stöldbegärliga hundraser vilket är lätt för tjuvar att ha koll på. Vad säger ni om det?

– Det är inte bra att det finns tjuvar för det första. Man kan inte söka på ras på Ratsit och det är nog lite långsökt att hundtjuvar skulle söka igenom 8,5 miljoner svenskar för att kunna hitta någon stöldbegärlig ras, skriver Anders Johansson i ett mejl.

En del av våra läsare reagerar på att det känns som integritetskränkande, typ som att info om barn skulle stå: vad säger ni om det?

– Hunduppgifter är offentliga så de publicerar vi. Våra folkvalda politiker anser alltså att offentliga hunduppgifter ger fler fördelar än nackdelar för samhället och medborgarna, och därför väljer vi att publicera dem.

Anders Johansson uppger att det är cirka 100 personer som har ringt och uttryckt sitt ogillande över uppgifterna.

Läs också: Här vaktar vakthundarna Inge och Kristin dygnet runt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen