Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 oktober 2017

Ratsits nya tjänst – visar alla vilken hund du har hemma

Alla kan se vilken hund du har, vilken ras det är och hur gammal den är. Uppgifterna ligger på Ratsit, helt öppna och lätta att komma åt.

 Datorn ser din hund. På tjänsten Ratsit visas vilken ras det är och hur gammal den är. Foto: Istock
Datorn ser din hund. På tjänsten Ratsit visas vilken ras det är och hur gammal den är. Foto: Istock FOTO: Kerkez

Så här går det till. Den som vill veta vilka hundar som finns i ditt hus söker på ditt namn och bostadsort på Ratsit, någon inloggning eller betalning för extra information behövs inte.

På sidan knuten till din person syns sedan en karta med pil där din bostad finns. Går man sedan ner under fliken ”På adressen” dyker alla hundar upp som finns på adressen.

 Hund på listan. Uppgifterna hämtas från Jordbruksverket.
Hund på listan. Uppgifterna hämtas från Jordbruksverket.

Uppgifter hämtas från Jordbruksverket

Här anges rasen, om det är en tik eller hane samt ålder på hunden. Uppgifterna hämtas från Jordbruksverkets obligatoriska register, uppgifter som går att läsa även på Jordbruksverket men sökningen är mycket krångligare. Man kan till exempel inte söka på en ägare eller adress och få fram hunden, sökningen går via ras eller chip-nummer eller tång-ID.

Ratsit uppdaterar hundfakta var tredje månad. Om uppgifterna är felaktiga ber Ratsit hundägare att begära rättelse hos Jordbruksverket.

Oroliga hundägare

Sedan nya tjänsten offentliggjordes har bland annat Svenska Kennelklubben kontaktats av hundägare som inte vill att deras hundar ska omfattas av detta register.

Kennelklubben låter därför meddela att deras ägarregister är fristående och att inga uppgifter från deras register lämnas ut till Ratsit.

Jordbruksverkets hundregister omfattas däremot av offentlighetsprincipen och därför kan dessa uppgifter publiceras.

 Din adress på Ratsit samlar de som bor där, vilka företag och fordon som finns där och kompletterar med karta.
Din adress på Ratsit samlar de som bor där, vilka företag och fordon som finns där och kompletterar med karta.

Läs också: Här vaktar boskapshundarna fårflocken – dygnet runt

Mer information om adressen

Förutom uppgifter om hundar på adressen redovisar Ratsit också alla mantalskrivna på adressen som är över 16 år, ofta med telefonnummer.

Här finns också uppgift om det finns företag kopplade till adressen samt en fullständig lista över fordonen på adressen.

Traktorer, bilar, fyrhjulingar, motorcyklar och skotrar redovisas i listan med märke, fordonstyp och årsmodell.

Allt detta redovisas i tabellform men för att ytterligare underlätta finns en skriven sammanfattning under rubriken ”Mer om NN”.

Så här kan det se ut

”Anna Andersson bor i en villa/radhus på Skolvägen 1 i postorten Norrby i Norrby kommun. Området där Anna bor tillhör Norrby församling. På adressen Skolvägen 1 finns 3 personer folkbokförda, Anna Andersson (35 år), Anton Andersson (41) och Astrid Andersson (16 år). På Annas adress finns 2 privatägda personbilar registrerade, AUDI årsmodell 2000 och FORD årsmodell 2010. Det finns även en hund på denna adress, en 13 årig Bostonterrier.”

Läs också: Slipp böter och olyckor – res säkert med hund i bil!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen