Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 december 2017

Råvarorna som står för butikernas frukt- och grönsakssvinn

Nästan hälften av butikernas svinn av frukt och grönsaker i butiker beror på sju råvaror.

FOTO: Istock

Dessa är: sallad, tomat, äpple, banan, paprika, vindruvor och päron. Det visar en studie från Karlstads universitet.

En stor del av svinnet i butikerna kan reduceras om man fokuserar på just dessa frukter och grönsaker, är slutsatsen.

Läs också: Mindre svinn – 9 goda grejer av sådant du brukar kasta

Håller inte måttet

Skälet att råvarorna slängs är att de inte längre håller måttet för kunderna. Enligt Lisa Mattsson, som är doktorand i miljö- och energisystem vid Vipp Forskarskola vid Karlstads universitet, behöver butikerna prioritera om.

– För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger hon i ett pressmeddelande.

Alla aktörer, såväl företag, som myndigheter och privatpersoner behöver enligt Lisa Mattsson bli bättre på att hantera livsmedel för att minska svinnet.

Läs också: Få ut mer mat ur varje grönsak – 8 sorters blast du bör äta!

Hushåll har större svinn

Hushållen har generellt ofta större svinn än butikerna. Studien, som avser tre butiker, visar att de sju frukt- och gröntkategorierna står för största delen av svinnet, vad gäller såväl mängd, som kostnad och klimatpåverkan.

Produkterna i sig står för 85 procent av svinnkostnaderna, medan kostnaderna för hantering av avfall och annat endast står för 6 procent.

Personaltid står för 9 procent av kostnaderna och består bland annat i arbetstid för att sortera bort, registrera och slänga produkter. Då denna post är relativt liten så ger det en bra utdelning att öka personaltiden för att undvika svinnet.

Läs också: Bli klimatian med 5 tips – lägg klimatsmart mat på tallriken

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen