Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 december 2017

Råvarorna som står för butikernas frukt- och grönsakssvinn

Nästan hälften av butikernas svinn av frukt och grönsaker i butiker beror på sju råvaror.

FOTO: Istock

Dessa är: sallad, tomat, äpple, banan, paprika, vindruvor och päron. Det visar en studie från Karlstads universitet.

En stor del av svinnet i butikerna kan reduceras om man fokuserar på just dessa frukter och grönsaker, är slutsatsen.

Läs också: Mindre svinn – 9 goda grejer av sådant du brukar kasta

Håller inte måttet

Skälet att råvarorna slängs är att de inte längre håller måttet för kunderna. Enligt Lisa Mattsson, som är doktorand i miljö- och energisystem vid Vipp Forskarskola vid Karlstads universitet, behöver butikerna prioritera om.

– För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger hon i ett pressmeddelande.

Alla aktörer, såväl företag, som myndigheter och privatpersoner behöver enligt Lisa Mattsson bli bättre på att hantera livsmedel för att minska svinnet.

Läs också: Få ut mer mat ur varje grönsak – 8 sorters blast du bör äta!

Hushåll har större svinn

Hushållen har generellt ofta större svinn än butikerna. Studien, som avser tre butiker, visar att de sju frukt- och gröntkategorierna står för största delen av svinnet, vad gäller såväl mängd, som kostnad och klimatpåverkan.

Produkterna i sig står för 85 procent av svinnkostnaderna, medan kostnaderna för hantering av avfall och annat endast står för 6 procent.

Personaltid står för 9 procent av kostnaderna och består bland annat i arbetstid för att sortera bort, registrera och slänga produkter. Då denna post är relativt liten så ger det en bra utdelning att öka personaltiden för att undvika svinnet.

Läs också: Bli klimatian med 5 tips – lägg klimatsmart mat på tallriken

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen