Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 december 2017

Reflexsnurror hjälper resenärer komma med bussen

Att upptäcka bussresenärer vid mörka hållplatser är inte lätt. Nu får busschaufförer och resenärer hjälp av reflexsnurror.

FOTO: Pressbild

Reflexsnurrorna har börjat placeras ut av Västtrafik och andra trafikbolag i västra Sverige. De ska hjälpa busschaufförer att upptäcka resenärer.

Totalt ska 200 hållplatser runt Skaraborg bli utrustade med reflexsnurror som gör att resenärerna syns på en busshållplats i mörkret.

Läs också: Busslinjer dras in – då hittar Nässjö nytt framgångskoncept

Reflekterar ljus

Den funkar så att man snurrar på den när man vill att en buss ska stanna, så att chauffören ser att det gula fältet i den annars vita snurran roterar.

Totalt 60 nya snurror sätts upp i Skaraborg, bland annat runt Lidköping och Skövde. Snurrorna består av hjul som reflekterar ljus när man snurrar på dem.

– Reflexsnurror är en otroligt bra uppfinning som gör att kunden kan vara säker på att bli sedd även när mörkret fallit på, säger André Sellén, trafikchef på Nobia Skaraborg, i ett pressmeddelande.

Läs också: Här finns flest ”Epa-traktorer” i landet! 10-i-topplistan!

Utvalda hållplatser

Förare på trafikbolaget Nobina har valt ut hållplatserna där det är svårt att se kunderna i mörkret eller på långt håll.

– Det är ganska svårt om de står utan reflex, säger busschauffören Weine Arwidsson, till SVT Nyheter.

Resenärer får även rådet att fästa reflexer på sina kläder för att synas bättre, samt att om nödvändigt lysa med mobilen när en buss anländer som man vill åka med.

Läs också: Här blir det gratis att åka buss

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen