Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 april 2018

Regeringen lägger 50 miljoner på ekomat

Regeringen vill stimulera produktionen och konsumtionen av ekomat och ska dela ut 50 miljoner kronor. Landsbygdsministern hoppas att det ska ge många nya jobb.

 – Om svenska bönder kan möta den ökade efterfrågan på ekologisk mat bidrar det till jobb och hållbar tillväxt i hela vårt land, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
– Om svenska bönder kan möta den ökade efterfrågan på ekologisk mat bidrar det till jobb och hållbar tillväxt i hela vårt land, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). FOTO: Shutterstock/IBL

På torsdagen fattade regeringen ett beslut om att underlätta odlingen av ekologiska livsmedel, bland annat genom regelförenklingar och åtgärder inom förädling.

– Vi ser en stark efterfrågan på ekologisk mat, samtidigt har den ekologiska produktionen inte ökat i takt med efterfrågan. Det vill regeringen ändra på. Om svenska bönder kan möta den ökade efterfrågan bidrar det till jobb och hållbar tillväxt i hela vårt land, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Han beräknar att en produktionsökning på 10-15 procent inom livsmedelssektorn skulle ge 10 000-15 000 nya jobb.

Förslag på åtgärder

Det är en arbetsgrupp med representanter från bland annat Jordbruksverket livsmedelsmärkningen KRAV, branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och Ekologiska lantbrukarna som tagit fram ett förslag på åtgärder för att få fram mer ekomat i landet.

Business Sweden har fått i uppdrag att främja den svenska exporten av ekologiska livsmedel.

Regeringens livsmedelsstrategi har satt upp målet att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk 2030 och att 60 procent av den offentliga konsumtionen ska vara ekologiska livsmedel.

Läs också: Alla plastförpackningar ska gå att återvinna om fyra år

För att företag ska vilja investera i en omställning till ekologisk produktion efterlyser de en stabil efterfrågan.

– För att nå regeringens mål krävs en ökad efterfrågan från både offentliga kök, från konsumenter i privata restauranger och i dagligvaruhandeln, säger Åsa Lannhard Öberg, projektledare på Jordbruksverket.

Fördela pengar

För att nå målen för ekologisk odling ska representanter från hela livsmedelskedjan delta i en samordningsgrupp, som bland annat får i uppgift att fördela de pengar som avsatts.

– Det är viktigt att näringslivet och berörda aktörer, som har stor kunskap om den ekologiska marknaden, ges en central och aktiv roll i arbetet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Läs också: Jakten på den svenska maten – ny blogg i Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen