Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 november 2017

Regeringen satsar miljoner på öppna landskap

Svenska ängs- och betesmarker riskerar att växa igen. Nu viker regeringen 225 miljoner kronor för att förhindra utvecklingen.

 Miljöersättningen för slåtterängar höjs i regeringens nya satsning.
Miljöersättningen för slåtterängar höjs i regeringens nya satsning. FOTO: Mostphotos

Antalet betande djur minskar i Sverige, vilket hotar värdefulla ängs- och betesmarker och den biologiska mångfalden i odlingslandskapet.

Ersättningen höjs

Därför har regeringen beslutat att höja miljöersättningen för slåtterängar med särskilda värden, skogsbete, mosaikbete och bete av andra gräsfattiga marker.

– Jag hoppas att vi genom denna satsning, vid sidan av de andra åtgärder vi gör för att öka den svenska livsmedelsproduktionen, kan vända utvecklingen och få fler betande djur. Det är viktigt, inte minst för våra landskap, men även för fler jobb på landsbygden, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Läs också: Så lockar du insekter till din trädgård – och räddar världen

Mer rådgivning

Totalt läggs 225 miljoner på höjda miljöersättningar. Till satsningen knyts också en bättre rådgivning, som ska höja kunskaperna om olika skötselmetoder.

Förändringarna beräknas kunna gälla från 2018, efter godkännande från EU.

Läs också: ”Landsbygden är bra att ha – på sommaren”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen