Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 december 2017

Regeringen storsatsar på gröna jobb

Nyanlända och långtidsarbetslösa ska få hjälp att få gröna jobb, exempelvis att gallra skog, städa stränder och sköta friluftsområden.

FOTO: Mostphotos

Regeringen planerar att satsa 270 miljoner nästa år och 910 miljoner kronor under tre år på den nya jobbskaparåtgärden, skriver TT.

– De här näringarna har ganska stor arbetsbrist i dag. Branschen själv säger att det saknas 3 000 personer, säger näringsminister Mikael Damberg (S), till TT.

Läs också: Jobbtillfällen ska öka – myndigheter och servicekontor till glesorterna

Stark arbetsmarknad

Trots en generellt stark arbetsmarknad så har framför allt nyanlända och långtidsarbetslösa haft svårt att skaffa sig arbete.

Enligt en prognos från i somras från Naturvårdsverket skulle det gå att tillsätta 2 000 enkla jobb inom den gröna sektorn, ifall upp till 600 miljoner kronor skjuts till för att täcka lönekostnaderna, skriver TT.

De gröna jobben ingår i de så kallade moderna beredskapsjobb som regeringen i fjol gav myndigheter att ta fram, där det totalt handlar om 5 000 jobb fram till 2020.

Läs också: Debatt: Vad får vi lantisar för pengarna?

Utförs sällan idag

Per Bolund (MP), biträdande finansminister, uppger till TT att det framför allt handlar om skogsarbetare, maskinförare, trädgårdsarbetare, samt att sköta friluftsområden och arbeta för en ökad biologisk mångfald.

– Det är många viktiga sysslor som inte utförs i dag, säger Per Bolund till TT.

Den samordnande rollen när det gäller de gröna jobben har tilldelats Skogsstyrelsen. Exakt hur många nya gröna jobb det blir kommer att stå klart först när myndigheterna har fått göra en analys av de ekonomiska förutsättningarna.

Läs också: Här är utbildningarna som ger jobb

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen