Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 september 2017

Regeringen storsatsar på sänkt skatt för pensionärer

Svenska pensionärer kan se fram emot sänkt skatt nästa år. På sikt är regeringens plan att skatteklyftan mellan pension och lön avskaffas helt.

 Tillskott i kassan väntar Sveriges pensionärer.
Tillskott i kassan väntar Sveriges pensionärer. FOTO: IBL

Tre av fyra pensionärer får sänkt skatt med upp till 5 000 kronor per år enligt det nya förslaget, som presenterades av statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på onsdagen.

För dem med en pension på upp till 17 000 kronor i månaden tas nu skatteklyftan bort helt mellan pensionärer och löntagare.

Läs också: Regeringens besked: 1,2 miljarder till landsbygden

”Förtjänar respekt”

– De som lagt grunden för vår gemensamma välfärd förtjänar respekt. Att de borgerliga partierna, som införde pensionärsskatten, nu tillsammans med SD dessutom vill höja den är upprörande, säger statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Som exempel får en pensionär med en inkomst på 17 000 kronor i månaden en skattesänkning på omkring 410 kronor, enligt förslaget.

Större sänkning än väntat

Satsningen är större än den regeringen flaggade för i våras. Då var planen en att lägga 2,2 miljarder på sänkt pensionärsskatt. Med det nya förslaget räknar regeringen i stället med minskade skatteintäkter på 4,4 miljarder.

– Vi lovade att ta bort den orättvisa skatteklyftan. Nu gör vi det tidigare än vad vi trodde var möjligt på grund av att vi fått ordning på statens finanser och ekonomin går urstarkt, säger finansminister Magdalena Andersson i pressmeddelandet.

Regeringen har som mål att klyftan mellan skatt på lön och pension försvinner helt till 2020.

Läs också: Så sparar du smartare – 7 tips för en rikare framtid

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen