Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 juli 2019

Regeringen vill förbjuda plastmuggar

Stopp för engångsartiklar som muggar och matlådor i plast. Det föreslår regeringen som alltså vill hålla en tuffare linje än EU.

 Regeringen vill gå längre än EU-beslutet om att förbjuda plastbestick och plasttallrikar.
Regeringen vill gå längre än EU-beslutet om att förbjuda plastbestick och plasttallrikar. FOTO: Istock

Det är miljöminister Isabella Lövin (MP) som presenterar förslaget, där det ska bli hårdare krav på att hitta andra material än plast.

– Vi ser ju alla, och vi förstår ju alla, att det är helt ohållbart att ett material som håller i hundratals år, och i princip är inte är nedbrytningsbart i naturen, används en enda gång och sedan slängs. Vi måste hitta nya system som är hållbara, säger Isabella Lövin till Sveriges Radio Ekot.

Läs också: Regeringen inför skatt på plastpåsar

Plastfrågan fanns med som en av punkterna i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. I den utredning som väntar är det tydligt att Lövin vill se hårdare tag.

Utöver muggar och matlådor som bara används en gång, vill hon också få bort den plast som skräpar ner våra stränder och det kan också bli ett stopp för plast i konstgräs.

Miljöministern ser helst att plastprodukterna byts ut mot andra material och att restauranger ska vara tvungna att leverera mat i medhavda behållare. Det kan också bli aktuellt med någon form av pantsystem för plastartiklar.

Läs också: De gör sugrör av plast

EU har tidigare tagit beslut om att införa ett förbud mot plastbestick och plasttallrikar. Det ska vara genomfört år 2021.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen