Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 januari 2018

Över 30 bilkrascher vid Görans hus under 30 år

Göran Grönhammar i Småland bor vid en vägkurva som är så smal och hårt doserad att avåkningarna har blivit en rikssnackis.

FOTO: Privat

Här kan du se Görans egna bilder från 25 år av bil- och lastbilskrascher vid hans tomt.

Göran Grönhammar i Vällehorva bor vid en, minst sagt, mycket olycksdrabbad kurva. I en backe svänger tvärt precis vid hans tomt. Under åren har han hunnit fotografera hela 33 olyckor.

– Vägen går över min tomt och det är en skarp kurva med 15 graders lutning. Därför har jag under åren fått många tillfällen att fotografera många trafikeländen vid vägen, säger Göran Grönhammar.

Kurvan har bland annat uppmärksammats i en rad medier, däribland SVT Smålandsnytt och Sveriges Radio Kalmar.

Läs också: Läsarna önskar förbättringar – här är ministerns svar

Har blivit rikskänd

Även om det finns en viss nöjesfaktor i att fotografera bilarna som åker av vägen, utgör fotona en viktig dokumentation i kampen med myndigheterna för att få till en förändring.

Fruktar för sitt liv

Avåkningarna utgör en risk för att han och hans fru ska bli överkörda. Vid ett tillfälle höll han på att bli ihjälkörd när en bil kom körande när han var på väg till sin redskapsbod, men han lyckades i sista stund rädda sig undan.

Vill bygga egen skyddsvall

Trafikverket har satt upp skyltar för att varna bilister och att mana till försiktighet. Men det fungerar långt ifrån alltid. Därför har Göran Grönhammar funderat på att bygga en egen skyddsvall för att minska avåkningarna och för sin egen säkerhet.

Läs också: Viral video skojar med Stockholms snövåndor

Planer på uträtning

Det har funnits planer för länge sedan att räta ut kurvan, då protesterade hemmansägarna i närheten eftersom deras åkermarker då skulle förstöras.

– Trafikverket var naturligtvis tacksamt för protesterna, för på så vis slapp man kostnaden för åtgärd av väg 752:s dyraste och svåraste delprojekt, säger Göran Grönshammar.

Läs också: Trafikolyckor följd av felaktig utfordring

Alternativ väg

Det finns också en alternativ väg, en mindre grusväg, som dock är så smal och krokig att den ofta väljs bort.

– Enligt beslut av länstyrelsen i Kalmar ska det vara så för det att visa en och annan vilsekommen turist hur det var förr i tiden.

Tidigare har Trafikverket ansett att det inte varit befogat att göra större förändringar i vägen. Däremot ska myndigheten besöka Göran Grönhammar i mitten av januari, för att undersöka ifall det går att sätta upp ett vägräcke, för att öka trafiksäkerheten.

Läs också: Se Görans bilder på avåkningarna vid hans hus

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen