Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 oktober 2017

Rekordår för småföretagare i landet

2017 går mot ett ovanligt starkt år för svenska småföretagare. Lönsamheten ser ut att bli rekordhög och bäst går det i Södermanland och Gotland. Men största lönsamhetsökningen sker i Västerbotten och Norrbotten.

FOTO: Mostphotos/Istock

LRF Konsults lönsamhetsbarometer för tredje kvartalet visar att det går bättre än på länge för småföretagen, speciellt de företag som finns utanför stockholmsregionen.

Bäst i söder – ökning i norr

Högst lönsamhet jämfört med övriga landet väntas i år bli i området Södermanland och Gotland. Där har en ökning på 3,9 procentenheter skett sedan förra året och lönsamheten ligger nu på 25,4 procent av omsättningen.

I Norrbotten och Västerbotten har lönsamheten ökat med 4,5 procentenheter sedan samma period förra året vilket är den största ökningen i hela landet.

Läs också: Rekordår för småföretagare – och därför går det bäst på landsbygden

Minskade personalkostnader

– Förklaringen till den goda lönsamheten hittar vi främst på kostnadssidan. En genomgående tendens under 2017 är att personalkostnadernas andel av småföretagens omsättning minskat, säger Katarina Hedström Klarin, VD på LRF Konsult i ett pressmeddelande.

Enligt LRF Konsult kan de minskade personalkostnaderna bero på svårigheterna för företagen att rekrytera personal vilket försvårar för dem att utvidga sina verksamheter.

Synergi med integration

Samtidigt visar statistik från SCB att kompetens hos utrikes födda svenskar inte tas till vara på arbetsmarknaden.

– Om politikerna vill stärka integrationen är en väg att förbättra villkoren för Sveriges småföretagare. Fyra av fem jobb finns i småföretagen, vilket innebär att man spelar en särskilt viktig roll på arbetsmarknaden, säger Katarina Hedström Klarin.

Om undersökningen

LRF Konsults Lönsamhetsbarometer följer löpande utvecklingen bland närmare 10 000 småföretagare (0–15 anställda) med hjälp av verkliga siffror från företagens bokslut.

Källa: LRF Konsult

Läs också: Nu vill Syed hjälpa nyanlända stärka landsbygden

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen