Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 december 2017

Rekordprojekt skapade nya tidens bygdegård

Bygdegårdsföreningen köpte byns gamla skola. Hundratals svettiga timmar senare har 1800-talsbyggnaden förvandlats till en toppmodern mötesplats. Allt tack vare ideella krafter och ett rekordstort anslag.

 Kjell Larsén, ordförande för Nya bygdegårdsförening och Anders Schönborg, projektledare och byggansvarig, har all anledning att vara nöjda.
Kjell Larsén, ordförande för Nya bygdegårdsförening och Anders Schönborg, projektledare och byggansvarig, har all anledning att vara nöjda. FOTO: Mikael Ljungström

Ett stenkast från den vitrappade kyrkan i Borgunda i Falköpings kommun ligger den gamla skolan. Fastigheten i hårdbränt rött tegel från Vretens tegelbruk, någon mil från Borgunda, vilar på en gedigen granitsockel. Utvändigt har byggnaden har inte förändrats mycket. Det ögat kan se är restaurerade fönster, nygammal belysning och en brandtrappa.

Det senaste årets stora förändringar har skett invändigt. Det nedslitna gamla köket har ersatts av ett toppmodernt restaurangkök. Samlingssalen är utrustad med allt från ljudabsorbenter till en stor filmduk och projektor. På övre plan finns en konferenslokal med möjligheter till medhörning från nedre plan.

Mötesplats för fler

Här kommer Borgunda nya bygdegårdsförening att bedriva sin verksamhet framöver, och förhoppningen är att Allas hus ska bli en mötesplats för hela regionen.

– Vi har visat att vi kan uppnå fantastiska saker om vi arbetar mot ett gemensamt mål. Nu ska vi få det här huset till en levande centralpunkt, inte bara för Borgunda och Falköpings kommun utan för hela Skaraborg, säger Kjell Larsén, bygdegårdsföreningens ordförande.

 De gamla spegeldörrarna har varsamt restaurerats under projektets gång.
De gamla spegeldörrarna har varsamt restaurerats under projektets gång. FOTO: Anders Schönborg

Imponerande ansökan

Den omfattande restaureringen har blivit verklighet tack vare många samverkande krafter.

Anders Schönborg, föreningsmedlem med förflutet som byggnadstekniker, har fungerat som projektledare och byggansvarig. Han berättar att bygdegårdsföreningen i tidigt skede kontaktade Bygdegårdarnas riksförbund. Förbundets Henrik Öhlin blev ett viktigt bollplank.

– Han sa: Gör exakt som jag säger så kan ni få 80 procent av kostnaderna i investeringsbidrag. Han hade rätt, säger Anders Schönborg.

Läs också: Nytt sätt att dra in pengar till ungdomsverksamhet

Kommittén lade ner ett omfattande arbete på sin ansökan. Boverket imponerades av ambitionsnivån och anslog rekordhöga 3,1 miljoner kronor till satsningen.

– Vi trodde knappt att det var sant att de beviljade så mycket, säger Anders Schönborg.

 Bildhuggare har huggit in inskriptioner från det gamla magasinet i pelarna som leder upp till andra våning.
Bildhuggare har huggit in inskriptioner från det gamla magasinet i pelarna som leder upp till andra våning. FOTO: Mikael Ljungström

Falköpings kommun har bidragit med 30 procent av kostnaderna, omkring 2,1 miljoner kronor. Föreningen har även fått ett bidrag på 200 000 kronor för att funktionsanpassa lokalerna och ett lokalt bidrag på 270 000 kronor.

– Vi har dessutom tagit ett lån på 2,5 miljoner, säger Anders Schönborg.

Läs också: Så får du råd att förverkliga byprojekten

Ideella krafter sänkte kostnaden

Arbetet skulle ha kostat 11 miljoner om allt gjorts av yrkesfolk. Men tack vare det omfattande ideella jobb som medlemmarna lagt ner har kostnaderna stannat på nio miljoner.

Restaureringen har genomsyrats av en känsla för materialet, den lokala historien och morgondagens krav.

– Vi satte ribban högt, bestämde oss för att göra något gediget för kommande generationer, förklarar Anders Schönborg.

 Efter att skolverksamheten i Borgunda lades ner tog kyrkan över fastigheten och använde den till församlingshem. Nu har den förändrats igen.
Efter att skolverksamheten i Borgunda lades ner tog kyrkan över fastigheten och använde den till församlingshem. Nu har den förändrats igen. FOTO: Mikael Ljungström

Stenåldersgrav under pannrummet

En ny ventilationsanläggning var en av de tunga bitarna. Arbetet krävde en del funderande innan den moderna anläggningen fick plats i källaren.

– 1952, när centralvärmen installerades, hittades en stenåldersgrav vid utgrävningen för pannrummet. Delar av graven ligger kvar under golvet, berättar han.

I stora salen har en gammal timmervägg plockats ner för att sedan byggas upp igen några meter bort för att öka antalet kvadratmeter. Gamla spegeldörrar som slipats och fått ny färg trivs i sällskap med vikbara glasväggar.

– De fungerar lite som dörrarna till moderna butiksgallerior, säger Anders och visar hur glasväggarna lätt kan flyttas undan för att skapa större rum.

Anpassat för det mesta

På ena kortsidan finns en filmduk som kan hissas ner för filmvisning eller en rafflande fotbollsmatch.

Taket på andra våningen har öppnats upp och gett plats för nya takfönster som ökar ljusinsläppet. Nyinstallerad golvvärme gör att lokalen passar till allt från barnverksamhet till yogapass.

Läs också: Blev miljonär – skjutsade lotten till Stockholm

Bredvid kalkstenstrappan till andra våning ståtar den enda hissen i Borgunda. De breda fönsternischerna pryds av stora urnor som tidigare fungerade som valurnor.

 Kocken Arne Peterson och servispersonalen serverar huvudrätten vid invigningen. Vildsvin, lokalt skjutna, stod på menyn.
Kocken Arne Peterson och servispersonalen serverar huvudrätten vid invigningen. Vildsvin, lokalt skjutna, stod på menyn. FOTO: Mikael Ljungström

Textilierna är valda med omsorg, för att samspela med huset och övrig inredning. I färgsättningen samsas stillsamt grått med brända nyanser av gult, orange och grönt. Allt är genomtänkt in i minsta detalj.

– Jag är faktiskt inte förvånad över resultatet. Jag förstod redan vid vårt första möte att här fanns en ovanlig vilja och entusiasm. Det här är landsbygdsutveckling när den är som bäst. Huset är medlet för något betydligt mer än en fastighet, säger Henrik Öhlin, tidigare vid Bygdegårdarnas riksförbund.

 God mat, tal, gemenskap och så småningom dans bjöds de många som deltog i invigningen av Allas hus i Borgunda.
God mat, tal, gemenskap och så småningom dans bjöds de många som deltog i invigningen av Allas hus i Borgunda. FOTO: Mikael Ljungström

Festlig invigning

Den tionde november, nästan på dagen ett år efter byggstarten, stod allt färdigt. Allmänheten välkomnades till ett öppet hus. Dagen därpå invigdes satsningen med festmiddag, tal och dans.

– Nu kommer föreningen att genomgå ett identitetsskifte för att förvalta det här. Det är en utmaning som kräver mycket, men det är en utmaning som jag är övertygad om att Borgundaborna kommer att fixa. De vill något mer. Allas hus blir navet, säger Henrik Öhlin, som medverkade vid invigningen som hedersgäst.

Läs också: Landlotten stöttar Sveriges bygdegårdar. Läs mer här

Fullspäckat program planeras

Byggstart: 19 november 2016

Invigning: 11 november 2017

Arbetets gång: Med hjälp av medlemsbrev har medlemmarna kunnat följa arbetet och fått veta vad som ska göras när. Så gott som varje lördag har de ideella krafterna samlats i det som nu blivit Allas hus och arbetat.

Planerad verksamhet: Allt från konstutställningar, medlemsfester och vandringar till barnverksamhet, dop, fester, konferenser, seniorverksamhet, dans och mycket mer.

Det här är en bygdegård

• En allmän samlingslokal öppen för alla och förvaltad av en ideell styrelse.

• Tillkommen på bygdens initiativ och öppen att hyra.

• Ger möjlighet till gemenskap och fest, kunskap och kultur.

• Över 1 400 samlingslokaler finns runtom i landet. Cirka 10 000 ideellt arbetande är engagerade i bygdegårdarna.

Källa: Bygdegårdarnas riksförbund

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen