Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 mars

50 år sedan sist – nu fick renarna gå på älven igen

För första gången på drygt 50 år kunde Sirgas sameby driva sina renar över Lule älv. En syn som fick Luleå att stanna upp för en stund.

Senast det hände var17 april 1967, och då var det bristen på mat för renarna i högre terräng och bra is som gjorde det möjligt, vilket SVT Norrbotten var först att rapportera om.

I år var orsaken den samma när renarna drevs från Bälinge by, under Bergnäsbron, och ut i Luleå skärgård via centrala Luleå.

Läs också: Älgarna riskerade svält – Facebookinsamling blev räddningen

FOTO: Tomas Bergman, Luleå kommun

Naturlig flyttväg

1967 tog arbetet många timmar och det krävdes tre försök. Det är oklart hur många renskötare som deltog. I år var det mellan åtta och tio renskötare som deltog.

FOTO: Tomas Bergman, Luleå kommun

– Älven är ju en naturlig flyttväg och med tanke på isen så var det gynnsamt. Vi jobbar ju med naturen och det handlar också om väderförhållanden som gjorde det till den bästa flyttvägen, säger Jakob Nygård som var en av renskötarna.

Nu kommer renarna att vara ute i skärgården innan flytten till fjälls startar.

FOTO: Tomas Bergman, Luleå kommun

Läs också: Kolla in bilderna! 3-åriga Ella har en ren som bästis

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen