Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 mars 2017

Renoverade huset med ratade prylar – bor gratis i 13 rum och kök

Rucklet renoverades till ett drömhem för en spottstyver. Anders Krasse använde enbart material som andra hade slängt. Nu bor han gratis i 13 rum och kök.

Det är svårt att tro att Anders fina, vitmålade hus i västgötska Mårdaklev, var ett risigt ödehus för fem år sedan. Det var boningshuset på en gammal gård som stått öde i 28 år.

– Jag köpte en hel gård för 330 000 kronor, det är helt otroligt, säger han.

Land.se skriver om Anders Krasse som renoverade sitt hus nästintill gratis.
Anders Krasse.

Anders hade letat efter ett billigt hus i en naturskön miljö där han kunde starta sin drömverksamhet inom naturturism.
– Jag ville hitta ett nytt sätt att leva utanför ekorrhjulet av höga bostadslån och heltidsarbete, förklarar han.

Anders var bränd av räntechocken i början av 1990-talet då kostnaderna för familjens huslån rusade i höjden.
– Det var fruktansvärt. Plötsligt ökade den rörliga räntan med 28 procent. Hela ekonomin rasade och jag vet människor som tog livet av sig på grund av detta, säger han.

Land.se skriver om Anders Krasse som renoverade huset gratis.

Något sådant ville han aldrig vara med om igen. Upplevelsen fick honom också att känna en trötthet över hela konsumtionssamhället och slöseriet med naturresurser.

– Man behöver bara titta på vad folk kommer med till återvinningscentralen. Vissa slänger soffor de köpt för ett par år sedan bara för att de har fel färg, och liknande.

Land.se skriver om Anders Krasse som renoverade huset gratis.
Allt i Anders hem är saker han fått, hittat eller köpt rekordbilligt. Foto: Hans Wessberg, Rebecka Johansson

Anders beslöt sig för att renovera sitt nya hus helt genom att återbruka sådant som andra kasserat. På Facebook skrev han att han gärna tog emot tips om begagnat byggmaterial som folk ville skänka bort.

– Det gick över förväntan. Många var glada över att slippa frakta bort det själva, så jag fick många tips, berättar han.

”Tur att jag lever ensam”

Han fick också vara lite ”om sig och kring sig” och spana efter pågående byggprojekt där det kunde vankas färskt byggskrot.

– Ja, jag övade upp mitt ”recycleöga” och uppfattade snabbt när någon renovering var på gång i trakten. Jag började stanna till och berätta om mitt projekt. Först var det lite pinsamt, men folk var positiva, så det gick över, säger han.

Hans Wessberg, Rebecka Johansson
Det felfria, ett par år gamla bubbelbadkaret fick han för några hundralappar ”för att modellen blivit omodern”. Foto: Hans Wessberg, Rebecka Johansson

Sakta men säkert blev huset renoverat både ut- och invändigt. Med betoning på sakta, för Anders beslut att bara använda kasserat material är motsatsen till en ”quick fix”.

– Det är nog tur att jag lever ensam. Alla skulle inte stå ut med att bo i månader i halvfärdiga rum i väntan på att rätt sorts material ska dyka upp, säger han.

Land.se skriver om Anders Krasse som renoverade sitt hus nästintill gratis.
Vackert festrum inrett med återbrukat och skänkt. Foto: Hans Wessberg, Rebecka Johansson

Lever snålt

I dag står huset klart och Anders har noll i boendekostnader. Det får han genom att hyra ut huset till grupper av ekoturister, både svenska och utländska, under perioder då han själv är bortrest. Anders lever snålt och jobbar extra som hälsopedagog, pengar som går till mat och resor.
– Man får tjäna ett basbelopp skattefritt på uthyrning av sitt hus. Det motsvarar mina boendekostnader på runt 42 000 per år. Så jag bor helt gratis i 13 rum och kök, säger han.

Så billigt renoverade Anders sitt hus!

* Rummen kostade mellan 0 och 1 500 kronor att renovera, måla, tapetsera och inreda.
* Det stora badrummet på nedervåningen kostade 2 200 kronor. Det mindre badrummet 617 kronor.
* Köket kostade 500 kronor.
* Vardagsrummet kostade noll kronor. Till och med väggfärgen var gratis, i form av slattar som blivit över.
* Totalsumman blev nära 25 000 kronor när det gäller huset.
* Till det kom cirka 30 000 kronor efter ROT-avdrag för el, rörmokeri, schaktning, grävning och anläggning av gräsmatta och gårdsplan.
* I princip alla möbler är skänkta, kostnad noll.
* Tapeter och färg köptes rekordbilligt från byggvaruhusens fynd- och utförsäljningskorgar.

Anders 5 bästa tips

1. Berätta för vänner, bekanta och folk i trakten att du är intresserad av sådant som de inte vill ha. En facebookgrupp kan också bra där folk tipsa om saker de tänker slänga.
2. Våga fråga efter överblivet eller kasserat material vid byggen eller när du ser att privatperson håller på att renovera. De flesta blir glada över att slippa åka till tippen själva.
3. Vitvaror som kasserats kan vara fynd, med bara kosmetiska fel. Kolla efter defekta varor på byggvaruhus eller begagnade hos privatpersoner som bygger om köket, med mera.
4. Öva ditt ”recycleöga”. Till slut kommer du automatiskt att se minsta spår av renovering eller bygge i landskapet. Samt upptäcka skadat eller kasserat gods utanför byggvaruhus, återvinningscentraler, företag med mera.
5. Fynda i realådorna i byggvaruhusen efter fjolårets tapeter, utgående färg och billiga verktyg med mera.

Reser ofta till Indien

Namn: Anders Krasse.
Ålder: 51 år.
Bor: I Mårdaklev i Svenljunga kommun.
Gör: Hälsopedagog, håller föreläsningar om billigt boende och om Indien.
Familj: Barnen Jesper och Louise.
Intressen: Renovering, återbruk och gör långa resor till Indien där han ”couchsurfar”, bor billigt hemma hos privatpersoner.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen