Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 november 2018

Resa på räls allt mer poppis i norra Sverige

Tåget blir alltmer populärt och allt fler åker tåg i Sverige. Resandet ökar över hela landet men i norra Sverige ökar det väldigt mycket – på två år har resandet ökat med över 40 procent.

 Tågresandet ökar över lag men det ökar allra mest i norra Sverige.
Tågresandet ökar över lag men det ökar allra mest i norra Sverige. FOTO: Istock

Under de senaste tio åren har antalet tågresenärer ökat med två till tre procent varje år i Sverige. Därför är det anmärkningsvärt hur resandet till och från städer som Umeå och Sundsvall ökat på senare tid.

På två år har antalet resande med snabbtåg till och från Umeå ökat med 43 procent och inom kort utökas tågtrafiken mellan Sundsvall och Stockholm.

– Det har aldrig varit fler människor som reser med tåg än det är i dag, säger SJ:s affärschef Jan Kyrk.

Ökningen betydligt större i norra Sverige

I december ökas antalet avgångar från Sundsvall till Stockholm från åtta till tolv avgångar per dag och längs hela den norrländska ostkusten märks en stor skillnad när det gäller att välja tåget.

– Det är en helt annan ökning där än i övriga landet, säger Kyrk.

Umeå gillar utvecklingen

På Visit Umeå ser man positivt på det ökande intresset för att åka tåg.

– Storstadspulsen tillsammans med Umeås rika kulturliv gör staden till ett populärt helgresemål. Att därtill slippa tidskrävande övernattningar och istället vakna upp utvilad ombord ett nattåg i centrala Umeå, är något många upplever som väldigt avstressande, säger Erja Back, projektledare vid Visit Umeå.

Fakta: Därför väljer allt fler tåget

SJ:s affärschef Jan Kyrk ser flera anledningar till att fler svenskar väljer tåget.

Användbar restid

– Du kan äta och sova, läsa och jobba på tåget, det vet vi att många uppskattar.

Utnyttja tekniken

– Många tycker om att vara uppkopplade under sin tågresa. Du kan titta på film, jobba eller läsa något medan du reser.

Miljöfrågan

– Den har funnits med ganska länge men nu pratar inte bara folk om det, utan man gör saker också. Jag åker mycket tåg och åkte 12 700 mil förra året. Då bidrog jag till tre hektos koldioxidutsläpp. Om jag hade flugit hade den siffran varit över 19 ton, säger Kyrk.

Restiden

– Man har nog inte tänkt på det på samma sätt tidigare, men på tåget åker du från en central station och kan komma till tåget bara minuter innan avfärd. När du flyger blir det mycket spilltid där du inte kan göra så mycket. Och när du tar bilen är det ofta trafikproblem när du ska in i större städer.

Egentid

– Vi gör många enkäter varje år på tågen och i delen för frisvar svarar många att de får tid för sig själva. Vi lever hektiska liv med fasta tider till exempel för att hämta på dagis. Här får du ett antal timmar där du gör vad du vill och planerar tiden som du vill. Det ser vi att allt fler uppskattar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen