Retuna återbruksgalleria i Eskilstuna
Världens första återbruksgalleria ligger i Eskilstuna. Gallerian säljer allt från återbrukade cyklar och elektronik till begagnade kläder, leksaker och miljöcertifierade växter – och kunderna blir fler och fler.
Retuna Galleria, som ligger i närheten av E20 strax utanför Eskilstuna centrum, lockar fler och fler kunder. Sedan starten 2015 har Retuna drygt tio butiker spridda över två våningsplan, och därtill en cafeteria och konferensutrymmen. Det finns även utbildningsutrymmen som används av Eskilstuna Folkhögskolas 1-åriga program ”Recycle Design”.
Det är bara några enstaka kunder inne i secondhand-butiken Axelina, som främst säljer vintage-kläder från 1950-1980-talen. Ägaren Maja Hamelius öppnade Axelina i maj 2018, vilket gör hennes butik till en av de nyare affärerna i gallerian.
– Jag har alltid gillat secondhand, och det har varit en dröm att ha en egen liten butik. Tidigare jobbade jag som mönsterkonstruktör och satt på ett kontor, men stillasittandet var inte för mig. Efter ett informationsmöte för Retuna tänkte jag ”Nu kör vi!” Jag sa upp mig och öppnade butiken, berättar Maja.
Alla kläder som Axelina säljer kommer från inlämningsdepån Returen, en del av Retuna Återvinningscentral, som ligger precis invid gallerian. Kläderna sorteras av personal från AMA, Eskilstuna kommuns resursenhet Aktivitet, Motivation och Arbete. Därefter tar Maja hand om kläderna och tvättar, stryker och ångar dem innan hon hänger upp dem i butiken.
– Det är rätt mycket jobb, jag jobbar sex dagar i veckan.
Ökad miljömedvetenhet
Enligt Maja Hamelius har folk börjat bli mer och mer miljömedvetna, eftersom det pratats så mycket om miljö och klädtillverkningens påverkan på denna. Hon lyfter fram kampanjen med Årets Julklapp som ett exempel.
– Folk börjar bli medvetna och förstå att det är okej att köpa begagnade saker. Och förstå att det faktiskt är rätt roligt!
År 2018 såldes produkter för 11,7 miljoner kronor i Retuna. Retunas centrumledare Anna Bergström blev nyligen utsedd till Årets Samhällsförändrare av Veckans Affärer. Hon kommer från den kommersiella handeln och har sett baksidorna av när det bara handlar om att sälja.
– Här får vi också sälja, men med ett syfte, vi ska rädda jorden, berättar Anna Bergström.
Både gallerian och återvinningscentralen drivs av det kommunägda bolaget Eskilstuna Energi och Miljö. Eskilstuna kommun strävar efter att vara en förebild inom miljöfrågor.
Inspirerar andra
Åtminstone 200 svenska kommuner har skickat besökare till Retuna för att inspireras. Ingen annan kommun har ännu öppnat en liknande galleria, men enligt Anna Bergström pågår förstudier hos flera kommuner. Det ligger ett gediget arbete bakom att starta en återbruksgalleria.
Anna Bergström tror att även etablerade kedjor kan inspireras av Retuna.
– Pengar talar sitt tydliga språk; ingen kommer att ändra på något innan de ser att det finns vinstmarginaler nog. Om vi kan bevisa att det finns goda chanser att göra vinst när man jobbar mer hållbart, då kommer det att bli mer attraktivt även för de etablerade kedjorna.
Imponerat internationellt
Enligt Anna Bergström har kundunderlaget ändrats rätt mycket sedan verksamheten på Retuna startades. I början var det främst miljömedvetna konsumenter som hittade till gallerian, men med tiden har fler och fler hittat dit. Målet är att nå ut till de som slentrianshoppar, och få dem att köpa hållbart i stället för nya varor.
Retuna är även välbesökt av journalister och media från världen över.
– ”Hela världen kommer vilja komma hit eftersom vi är unika” sa vi i början, och då skrattade många åt oss. Men sen har det faktiskt blivit så. Över 25 länder har besökt oss, och nästan alla kommuner har varit hos oss på studiebesök. Jag tänker att folk bara väntat på att det ska komma nåt sånt här smart och enkelt!, säger Anna Bergström.
Egenföretagare bakom framgången
Blombutiken Ecoflor, som funnits i två år, grundades av Maria Larsson och hennes syster. Systern driver en egen blombutik i Eskilstuna centrum.
– Många vet inte varför de ska välja också växter miljömedvetet, så vi har utbildat våra kunder. Här är ju alla växter miljövänligt odlade, det finns nån sort av certifiering på allt vi säljer, till och med doftljusen, berättar Maria.
Inne i butiken är det stort fokus på arrangemanget av växter och andra produkter, som är framställda på vackra och fantasifulla sätt.
– Det är en av grundstenarna i att ha en butik här som det ska gå bra för. Det får ju inte kännas begagnat och återbrukat, för då drar folk åt sig öronen och vill inte betala. Då måste man bygga en butik som vilken butik som helst.
Maria berättar att det är många som köper presenter hos henne; att köpa en blomma på Ecoflor blir billigare än på andra ställen, då krukan är begagnad och kostar mindre. Man kan dock inte beställa precis vad som helst, utan behöver anpassa sig efter sortimentet och vad som är tillgängligt just då.
– Du kan få säga en färg och form, och så arbetar vi utifrån det. Vi trycker mycket på att vi ska få göra våra val!
Maria Larsson tror att det är just egenföretagarna som gjort Retuna så framgångsrikt.
– Ingen jobbar så hårt och målmedvetet som egenföretagare. Det är kraften i det hela.
Stor tillgång för kommunen
Enligt Anna Bergström har gallerian tillfört Eskilstuna kommun mycket, både fler besökare till Eskilstuna, men också ekonomiska vinster och fler arbetstillfällen. Genom gallerian har åtminstone 55 personer fått jobb. Det är just samarbetet med kommunen som bidragit till ett framgångsrikt koncept.
– De vinsterna är kanske svåra att se från början. Vi bygger på lokalekonomin.
Bergström berättar att gallerian fick ekonomiskt stöd av kommunen de första åren, men att den sedan 2017 är självförsörjande.
– Idag har vi en helt annan galleria än när vi öppnade. Allting har blivit lite bättre för varje dag och år som går. Alla butiker kompletterar varandra, det är en snygg mix! Vi planerar för om vi vågar och kan bygga ut, det här jättejättehäftigt!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.