Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 maj 2018

Riksbanken saknar fyra miljarder i gamla sedlar – inte för sent att växla in

I juli i fjol upphörde gamla hundralappar och femhundringar att gälla som betalningsmedel. Men bankerna tar fortfarande emot sedlarna.

 De hundra- och femhundrakronorssedlar som blev ogiltiga den 30 juni i fjol går att sätta in på banken under hela maj och juni i år.
De hundra- och femhundrakronorssedlar som blev ogiltiga den 30 juni i fjol går att sätta in på banken under hela maj och juni i år. FOTO: Andr Maslennikov / IBL Bildbyrå

Det fattas fortfarande drygt tolv miljoner gamla hundrakronorssedlar och drygt fem miljoner femhundrakronorssedlar. De är tillsammans värda fyra miljarder kronor.

Men de hundra- och femhundrakronorssedlar som blev ogiltiga den 30 juni 2017 går att sätta in på ett bankkonto. Under hela maj och juni i år går det att kontakta sin bank för att få lösa in sina gamla sedlar.

Läs också: Allt du vill veta om de nya sedlarna

Får sällan in alla sedlar

– Det låter kanske fruktansvärt mycket, men så här är det alltid när vi gör indragningar. Man får aldrig tillbaks allting. Vi har fått in runt 95 procent av femhundralapparna och 85-90 procent av hundralapparna, och det är ganska vanligt, säger Tommy Persson, projektledare på Riksbanken, till SVT Nyheter.

Gamla mynt till återvinning

Riksbanken löser in alla svenska, ogiltiga sedlar, men de tar en avgift på hundra kronor. De ska skickas in per post.

Mynt som är ogiltiga kan varken växlas in på banken eller hos Riksbanken. De betraktas som metallskrot och kan lämnas till metallåtervinning.

Alla en-, två-, och femkronor präglade före 2013 är ogiltiga sedan 1 september 2017.

Läs också: 10 saker att tänka på när du ska sälja på loppis

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen