Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 december 2017

Riksrevisionen: Gör om och gör rätt om solel!

Riksrevisionen riktar i en rapport kritik mot bristerna i konsekvensanalyser för det statliga stödet till solel.

FOTO: Mostphotos

Subventionerna av solel är höga och även om kostnaderna för solceller sjunker snabbt så är solkraften fortfarande dyr. Det fastslår Riksrevisionen i en ny rapport. Kritiken består i att de stöd som betalas ut inom solel inte bygger på tillräckliga samhällsekonomiska analyser.

Mellan 2009 och 2016 beviljades det 779 miljoner kronor i investeringsstöd för solcellsanläggningar men också annat stöd i form av elcertifikat, skattereduktioner och skattenedsättningar.

Läs också: Fördelarna och nackdelarna med 10 olika värmesystem

Mer el för pengarna

Hade stödet utformat annorlunda så hade det sannolikt blivit mer förnybar el för pengarna på kort sikt, anser Riksrevisionen.

– Riksdagen har inte fått fullgod information inför sina beslut, och i efterhand kan vi konstatera att på kort sikt hade en annan utformning av stöden sannolikt givit mer förnybar el för pengarna, säger Martin Hill, projektledare för granskningen på Riksrevisionens hemsida.

På längre sikt är effekterna av hela den förnybara elproduktionen oklar och bör utredas, anser Riksrevisionen.

– Det gäller inte minst stödet till solel som är högt jämfört med annan förnybar elproduktion, säger riksrevisor Ingvar Mattson på Riksrevisionens hemsida.

Läs också: Det här behöver du veta om solceller

Ambition att öka

Idag finns en ambition att öka andelen förnybar elproduktion. Solel ska exempelvis enligt ett förslag från Energimyndigheten öka från 0,1 procent till mellan 5 och 10 procent. På sikt är tanken att hundra procent av Sveriges energisystem ska vara baserade på förnybar energi.

Läs också: Guide: Så fungerar det med solceller hemma

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen