Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 september

Rockbönderna: "Det är svårt att tajma lamningen med turnéerna"

Näckenbäck

Musikerparet Amanda Bergman och Petter Winneberg blev bönder lite av en slump. De köpte en 1800-talsgård i södra Dalarna och blev med får, fjällkor och odlingar. Varje sommar förvandlar de sin lada till en rockscen med hitresta artister!

 Rockbönder. Amanda Bergman och Petter Winneberg kombinerar musikkarriären med att driva sin gård i byn Näckenbäck i södra Dalarna.
Rockbönder. Amanda Bergman och Petter Winneberg kombinerar musikkarriären med att driva sin gård i byn Näckenbäck i södra Dalarna. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Det var tänkt som ett test: Ett år med egen gård, utan vare sig barn eller djur. Men Amanda och Petter hann knappt skriva på köpekontraktet för gården för sju år sedan innan det visade sig att Amanda var gravid.

– Strax därefter kom en kompis som precis hade köpt får och frågade om han kunde ställa dem hos oss, sen kom någon annan med höns, sen köpte vi hästar och sen bara eskalerade det, säger Amanda.

I dag bor paret kvar på gården, som ligger i byn Näckenbäck en mil öster om Avesta, tillsammans med sina två barn, 5 och 6 år gamla, samt ett 30-tal helsingefår, ett 50-tal höns, honungsbin och katter.

Samäger kor

 Amanda med några av de 17 fjällkor som hon och Petter samäger med några andra bybor.
Amanda med några av de 17 fjällkor som hon och Petter samäger med några andra bybor. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Dessutom äger paret 17 fjällkor tillsammans med två andra familjer i byn.

– Vi var flera i byn som ville ha kor, men ingen vill ha dem själv, så då bestämde vi oss för att starta en koklubb, säger Amanda.

– Det är fantastiskt eftersom vi kompletterar varandra så bra och hjälps åt i vått och torrt. Vi har fått en helt annan kontakt med våra grannar tack vare djuren, fortsätter hon.

Läs också: Desirée och Peter i Överkalix: ”Vi tar till vara på allt från våra får

 Paret samäger även sina 30 helsingsfår med grannarna i byn.
Paret samäger även sina 30 helsingsfår med grannarna i byn. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Samarbetet fungerade så bra att Amanda och Petter bestämde sig för att även dela vårdnaden om sina får.

– Tidigare har vi haft anställda och woofare (volontärer) som har hjälpt oss, men samarbetet med grannarna trumfar det. Det blir otroligt mycket lättare att hantera både med- och motgångar när man gör något tillsammans med andra. Ska man driva den här typen av småbruk är det nästan en förutsättning, säger Amanda.

Boningshus från 1860

 1800-talsgården med sitt stora boningshus har renoverats försiktigt av Amanda och Petter.
1800-talsgården med sitt stora boningshus har renoverats försiktigt av Amanda och Petter. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Vi sitter under en gigantisk gammal lind på gården utanför familjens röda bostadshus från 1860.

Paret har renoverat huset varsamt och bland annat låtit de patinerade originaltapeterna och takmålningarna i finsalongen vara kvar. I det lite mindre gårdshuset har de byggt en musikstudio.

Amanda och Petter utgör två femtedelar av popbandet Amason och försörjer sig som musiker. Amanda är en av Sveriges främsta rocksångerskor gör även musik under eget namn. Petter har producerat och skrivit låtar åt artister som Veronica Maggio och Eva Dahlgren.

 Köket är platsbyggt av parets favoritsnickare Mats Westman. Och fotot på Erik och Stina som lät bygga huset på 1860-talet, hittade Amanda och Petter hittade porträttet i en garderob.
Köket är platsbyggt av parets favoritsnickare Mats Westman. Och fotot på Erik och Stina som lät bygga huset på 1860-talet, hittade Amanda och Petter hittade porträttet i en garderob.

2019 började paret bjuda in musikervänner och arrangera sommarkonserter i en lada på gården, både som ett sätt att öka utbudet av livemusik på landsbygden – och som ett sätt att finansiera lantbruket

– De som köper biljetter får både en magisk konsertupplevelse och direktinvesterar i vårt arbete med gården.

Tidigare konsertintäkter har till exempel hjälpt till att finansiera mobila hönshus, en såmaskin för direktsådd av spannmål i vall, fossilfri HVO-diesel till traktorn och ett bisamhälle.

Satsar på musiken

 Musiken är alltid närvarande på gården, bland i form av en gammaldags skivspelare och det väl använda pianot som Petter ärvt av sin far.
Musiken är alltid närvarande på gården, bland i form av en gammaldags skivspelare och det väl använda pianot som Petter ärvt av sin far.

I år har de dock minskat lite på antalet konserter. Efter flera år av konstant gasande insåg duon att de var tvungna att släppa lite på gaspedalen.

– Det krävs många mantimmar för att sköta en gård och det har inte varit lätt att kombinera det med att vara musiker och småbarnsföräldrar, säger Amanda.

– Vi kan ibland känna oss avundsjuka på de som är heltidsbönder och därmed kan ta andra beslut än oss. Tidigare hade vi som mål att bygga upp gården till en nivå som skulle göra det möjligt att försörja oss på den, ifall vi skulle vilja det i framtiden. Men nu vill vi satsa på musiken ett tag, fortsätter hon.

 Petter på väg till hagen på fyrhjulingen. Han och Amanda hade ingen lantbrukserfarenhet när de köpte gården.
Petter på väg till hagen på fyrhjulingen. Han och Amanda hade ingen lantbrukserfarenhet när de köpte gården. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Vid sidan av lantbruket håller paret på att slutföra både ett nytt Amanda Bergman-album och en ny skiva med Amason. Därefter väntar spelningar runtom i landet.

Tidigare år har paret försökt planera arbetet med gården så att det inte ska krocka med turnerandet, men det har inte alltid varit så lätt.

– Vi har alltid planerat betäckningen så att vi ska vara hemma när fåren lammar, men varje år har lamningen dragit ut på tiden. Den drar ofta i gång i samma sekund som vi måste lämna gården. Som tur är har vi väldigt hjälpsamma grannar, säger Amanda Bergman.

Lär sig lantbruk

 Amanda i kohagen. Hon och Petter tror på regenerativt jordbruk med betesbaserad djurhållning,bland annat.
Amanda i kohagen. Hon och Petter tror på regenerativt jordbruk med betesbaserad djurhållning,bland annat. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Hon är uppvuxen på landet utanför Gagnef och tillbringade en stor del av uppväxten i ridstallet. Men varken hon eller Petter Winnberg hade någon tidigare erfarenhet av lantbruk när de köpte gården och startade det gemensamma företaget Rockbonden.

– Det har tagit tid att bygga upp den här gården och komma fram till hur vi vill driva den, säger Amanda.

– Vi har läst allt vi har kommit över och det blev en aha-upplevelse när jag började läsa om regenerativa principer och insåg att vi inte bara kan försöka bevara det vi har, utan att det faktiskt finns potential att förbättra systemet.

 Snickarglädje. Förstukvistens väggar är målade i friskt äppelgrönt.
Snickarglädje. Förstukvistens väggar är målade i friskt äppelgrönt. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Sedan 2020 jobbar de regenerativt, vilket bland annat innebär betesbaserad djurhållning, slutna näringskretslopp och biodiversitet som ledord.

– En viktig sak som vi har lärt oss är att vi får bäst resultat när vi inverkar så lite som möjligt på jorden. När vi flyttade hit fick vi rådet att lägga åkrarna i svartträda, men vi insåg ganska snabbt att det var bättre att låta djuren beta markerna i stället för att köra med traktor.

Till gården hör cirka 60 hektar mark och på en tredjedel av dem odlar paret Dala lantvete och andra kulturspannmål tillsammans med perenna bottengrödor.

Läs också: Författarna Ann-Helen och Gunnar: Kor är inga klimatbovar!

Satsar på spannmål

 Till gården hör cirka 60 hektar mark och på en tredjedel av dem odlar paret Dala lantvete och andra kulturspannmål tillsammans med perenna bottengrödor.
Till gården hör cirka 60 hektar mark och på en tredjedel av dem odlar paret Dala lantvete och andra kulturspannmål tillsammans med perenna bottengrödor. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Dessutom odlar de grönsaker för egenförsörjning. Spannmålet mals på en närbelägen Kravgård och säljs direkt till bagerier och privatkunder via egna hemsidan och sociala medier.

I år satsade paret extra mycket på sin spannmålsodling som dock fick en usel start under den torra våren och försommaren.

Petter som just den här dagen är upptagen med årets skörd ansluter till bordet för en kaffepaus.

– Vi är lyckligt lottade som inte lever av jordbruket, för många andra är årets skörd en katastrof. Det är något väldigt fel med systemet då det i princip är omöjligt att leva av den här typen av småbruk, säger han.

 Djurvänligt. Amanda gillar att släppa ut djur, som några av helsingefåren här som får byta hage.
Djurvänligt. Amanda gillar att släppa ut djur, som några av helsingefåren här som får byta hage. FOTO: Fotograf Gustav Gräll

Medan Petter återvänder till byns gemensamma höskörd tar Amanda oss med till en av de omgivande hagarna, där några av byns fjällkor betar tillsammans med fem lurviga och sociala baggar.

– Hej Doris! Hej Kurtan!

Amanda kramar om en av baggarna och släpper sedan ut djuren i en intilliggande hage med högt gräs.

– Jag har alltid haft en väldigt stark drift att släppa ut djur, när jag var liten släppte jag bland annat ut grannarnas djur. Nu när vi bedriver rotationsbete får jag som tur är mycket utlopp för den fetischen.

Aktuell med nytt album

Namn: Amanda Bergman och Petter Winnberg.

Bor: I byn Näckenbäck utanför Avesta med barnen Flora, 6 år, och Ivar, 4 år, samt ett 30-tal helsingefår, 50 höns, 17 fjällkor, honungsbin och katter. 

Yrke: Musiker och lantbrukare.

Intressen: Musik och lantbruk. Amanda Bergman är aktuell med ett nytt musikalbum snart.

Läs mer: På hemsidan www.rockbonden.com och på Instagram @rockbondebergman.

Så fixade de företaget

Finansiering: Konserter på gården, jordbrukarstöd och eget kapital.

Marknadsföring: Instagram.

Antal anställda: Inga.

Tips till andra som vill driva ett småbruk: ”Samarbeta och ta hjälp av andra. Kom ihåg att stanna upp och fira de små framgångarna i stället för att ständigt fokusera på nästa sak som måste lösas.

Håll förväntningarna nere, för det har tar många år och hårt arbete att bygga upp en gård.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen