Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 januari

Rockström: "Dags att gräva ner stridsyxan"

Att stoppa klimatförändringarna vill alla, men vägen dit delar jordbrukare världen över. En av klimatdebattens namnkunnigaste experter är Johan Rockström som vill ekologiska och konventionella jordbrukare ska sluta upp med skyttegravskriget. Och målet är att slopa ekologiska etiketter överhuvudtaget.

 – Lantmännen har tagit fram ett särskilt vetemjöl som produceras med lägre klimatpåverkan. Det är ett steg i rätt riktning, säger Johan Rockström, miljöprofessor, till Land Lantbruk.
– Lantmännen har tagit fram ett särskilt vetemjöl som produceras med lägre klimatpåverkan. Det är ett steg i rätt riktning, säger Johan Rockström, miljöprofessor, till Land Lantbruk. FOTO: Johanna Norin

Land Lantbruk har fått till något så ovanligt som en intervju med miljöprofessorn Johan Rockström, utbildad växtodlingsagronom vid SLU och i dag chef för forskningsinstitutet Rescilience Center vid Stockholms universitet. Det var ett inställt möte i USA som möjliggjorde träffen med reportern.

Johan Rockström tycker att det är tråkigt att det har skapats två olika läger mellan konventionella och ekologiska bönder i Sverige, där båda sidorna hänger sig åt ”skyttegravskrig”. Det är dags att gräva ner stridsyxan, tycker han.

Läs också: Så botar du din klimatångest steg för steg

– De konventionella lantbruksforskarna kritiserar ju de ekologiska. De menar att eftersom skördenivåerna i genomsnitt är något lägre i det ekologiska lantbruket så leder det till att man måste expandera jordbruksmarken, vilket då i sin tur skulle skada naturliga ekosystem.

De ekologiska lantbruksforskarna anklagar å sin sida de konventionella.

– De säger att: att ni använder ju handelsgödsel som produceras med olja och sedan använder ni en massa kemikalier som minskar den biologiska mångfalden, vilket riskerar att skada lantbruket i framtiden. Och så håller man på med den här ping-pong-matchen i det oändliga.

Mycket mer strategiskt och klokt vore om forskarna erkänner att varken det konventionella eller det ekologiska lantbruket lever upp till de planetära gränserna, framhåller Johan Rockström, till Land Lantbruk.

– Jag tycker det är så frustrerande med det här skyttegravskriget. Låt oss lägga ned stridsyxorna en gång för alla och i stället transformera hela det svenska lantbruket så att det blir hållbart.

 – Jag har en väldigt pragmatisk syn på vad som är hållbart lantbruk. Viktigt är att hantera ämnen som kväve och fosfor på ett effektivt sätt så vi får ett hundraprocentigt kretslopp, säger Johan Rockström till Land Lantbruk.
– Jag har en väldigt pragmatisk syn på vad som är hållbart lantbruk. Viktigt är att hantera ämnen som kväve och fosfor på ett effektivt sätt så vi får ett hundraprocentigt kretslopp, säger Johan Rockström till Land Lantbruk. FOTO: Johanna Norin

Läs också: Så väljer du bäst värmesystem för ditt hus

Vill slopa ekologiska etiketten

Mycket mer strategiskt och klokt vore om forskarna erkänner att varken det konventionella eller det ekologiska lantbruket lever upp till de planetära gränserna, framhåller Johan Rockström.

– Jag tycker det är så frustrerande med det här skyttegravskriget. Låt oss lägga ned stridsyxorna en gång för alla och i stället transformera hela det svenska lantbruket så att det blir hållbart.

I den processen vill Johan Rockström helst slopa etiketten ekologiskt.

– När man kommer in i en livsmedelsaffär ska man känna sig trygg med att allt på hyllorna är hållbart och att hela livsmedelskedjan är hållbar. Det är bara så vi kan klara klimatgränsen, Östersjön och den återstående biologiska mångfalden i Sverige. Om det inte är hållbart bör det förpassas till en särskild röd avdelning.

Planetära gränser

Det var 2009 som Johan Rockström och hans kolleger identifierade nio planetära gränsvärden som identifierar miljöprocesser som styr jordens stabilitet. Dessa kan inte överskridas utan risk för framtiden på jorden. Johan Rockströms sätt att kvantifiera hur män­niskan tär på jordens resurser väckte stor internationell uppmärksamhet efter en vetenskaplig artikel i tidskriften Nature. Läs mer om gränserna i artikeln på Land Lantbruk.

Läs också: Unga prioriterar klimatfrågan

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen