Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 december 2018

Ronneby-bonden Marcus arm drogs in i potatisplockaren

På en sekund förändrades allt – det tog 13 operationer och mer än ett år innan han var tillbaka. Nu uppmanar Marcus Trellman alla att vara väldigt noga med säkerheten inom lantbruket.

 Marcus Trellman fastnade i potatisplockarmaskinen. Vägen tillbaka har varit lång.
Marcus Trellman fastnade i potatisplockarmaskinen. Vägen tillbaka har varit lång. FOTO: Jonathan Jacobsson

Han säger att han alltid har varit noga med säkerheten när det gäller arbetet på gården utanför Ronneby. Men ofta är det stressigt och mycket att göra – både inom lantbruk och skogsbruk.

Så var det 24 september 2015 när olyckan var framme ute på en åker. Marcus Trellman höll på att plocka upp potatis när det fastnade blast i maskinen. Plockaren ställdes ned på tomgång men när han skulle ta bort blasten rycktes handen med. Han fastnade i den rulle som ska skilja blasten från potatisen.

– Hade jag haft sämre handskar hade de nog gått sönder och jag klarat mig mycket bättre, säger han.

Hela armen drogs in

Inte bara handen utan hela armen drogs in i maskinen och klämdes svårt. Armbågen krossades och han fick svåra brännskador av maskinen som fortsatte att vara i gång när han fastnat.

Till slut kunde chockade kollegor få stopp på maskinen och Räddningstjänsten tillkallades.

– De kom väldigt snabbt men jag satt fast i en timma, det gick inte att få loss mig. Jag var vid medvetande hela tiden och minns att jag bara var väldigt fokuserad på att komma loss. Jag minns hela olyckan fram till att det smärtlindrande började verka. Men de från Räddningstjänsten som var där och hjälpte mig trodde faktiskt att jag skulle behöva amputera armen, minns han.

Det blev snabb transport till Karlskrona och en akut operation. Därefter väntade ett antal besök hos handkirurger i Malmö och totalt blev det 13 operationer. Bland annat fick läkarna flytta hud från benen till hans armar.

Läs också: Här är appen som kan rädda ditt liv!

Övervägde sälja gården

Givetvis väntade sedan också en lång rehabiliteringstid av den svårt skadade armen och handen.

– Under mer än ett halvår åkte jag flera gånger i veckan till rehab och sakta blev det bättre.

Under tiden efter olyckan och under rehabiliteringen kunde han förstås inte jobba på gården. 100 hektar åkermark och 70 hektar skog, tillsammans med cirka 3 500 grisar per år, sköter sig inte självt, men Marcus Trellman hade ett fantastiskt stöd.

– Jag har en kille anställd och han ställde upp väldigt bra. Dessutom hade jag en tidigare anställd som då studerade som hjälpte till. Min pensionerade pappa, som drev gården tidigare, och min fru gjorde också ett stort jobb.

Efter ett år kom han till ett avgörande läge. Armen och handen var inte helt återställda, men Försäkringskassan ställde krav. Antingen fick Marcus Trellman börja jobba eller också fick han sälja gården.

– Jag kunde inte göra så mycket på gården i början, det var en pressad situation. Men sakta gick det bättre och jag hade ju fin hjälp.

Tre år sedan olyckan

Nu har det gått drygt tre år efter olyckan. Marcus Trellman jobbar för fullt på gården, men riktigt 100 procent kommer aldrig handen att bli.

– Jag har en del stickningar i handen. Läkarna säger att det är bra för då är nerverna på väg tillbaka. Rörligheten är inte helt bra och cirka 15 procent av förmågan kommer aldrig tillbaka.

I det dagliga arbetet klarar han det mesta på egen hand, men att greppa saker länge är en utmaning.

– Det är tufft bland annat när vi ska väga grisar. Det finns utrustning som scannar grisarna i stället. Den är svårt att få tag på.

Även på andra sätt gör sig olyckan påmind. Det finns ett ärende hos Försäkringskassan som inte är avgjort till exempel. Marcus Trellman är glad att han tog hjälp med sådana saker.

– Det var extremt viktigt. Jag hade hjälp av Thorsten Ivarsson på Säkert Lantbruk och det är skönt med experter som kan alla sådana bitar.

Läs också: Så undviker du de vanligaste olyckorna i trädgården

”Annat säkerhetstänk i dag”

Hur ser då arbetet på gården ut i dag? Ja, det är inte jättestor skillnad, eftersom Trellman tycker att man hade ganska bra koll på säkerheten även innan olyckan.

– Fast jag har ett annat säkerhetstänk i dag. Alla skydd på maskinerna sitter på plats, och vi har varit noga med det.

Han vet nu hur lite det krävs för att det ska gå riktigt fel i vardagen.

– Det går jättefort och vi jobbar ofta med kraftiga maskiner. Då kan det bli riktigt allvarliga skador.

Läs också: Därför är olyckor vanligt bland lantbrukare (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen