Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 maj 2018

Så anställer du rätt person – 8 smarta råd!

Dags för företaget att växa? Grattis! Här är åtta tips som hjälper dig att anställa rätt person!

FOTO: Istock

En smart rekrytering kan bli ett riktigt lyft för ditt företag. Därför är det värt att lägga ner tid och tankekraft på processen, så att du inte anställer fel person, skrämmer bort en stjärna eller ger ditt företag dåligt rykte.

Här är åtta tips som hjälper dig att anställa!

1. Förstå det formella

Se till att räkna på kostnaden av en anställd (om du anställer en person som står långt ifrån arbetsmarknaden kan du få ekonomiskt stöd av Arbetsförmedlingen).

Läs på om vilken anställningsform som passar, vilka regler som gäller och vad du behöver tänka på när du skriver kontrakt. Bra info och räkneverktyg finns på Verksamt.se.

2. Ta reda på vem du letar efter

Anställ inte bara på magkänsla, fundera noga igenom vilka egenskaper och kvalifikationer som behövs för att ta organisationen vidare. Gör en kravprofil – och håll fast vid den.

En vanlig fälla är annars att anställa den kandidat du upplever som trevligast eller som är mest lik dig, fast det kan vara bättre med någon som kompletterar dig.

Läs också: Lisen Bratt Fredricson får verksamheten att växa

3. Ställ rätt frågor

Tänk igenom vilka frågor du ska ta upp på intervjun. Det är bra om de inte kan besvaras med bara ett ja eller nej – och ställ följdfrågor.

4. Leta även personkemi

Visst är de formella meriterna viktiga, men tänk på att personen ska passa in i teamet och ha samma driv. Kom ihåg: Kunskaper kan läras in i efterhand.

5. Gör intervjun till en dialog

Även den som intervjuas ska få svar på sina frågor och känna att ni är rätt företag för den. Berätta om era värderingar och var så ärlig du kan om jobbet så att du inte lovar för mycket.

6. Anställ inte en bekant bara för att

Utvärdera bekanta på samma sätt som externa kandidater och förankra förväntningar och befattning ordentligt.

7. Slarva inte med referenstagning

Se till att ta referenser, lyssna på vad de verkligen säger och fråga vidare tills allt känns tydligt.

8. Agera proffsigt

Säger du att du ska höra av dig en viss dag så se till att göra det. Hantera också kandidater som inte får tjänsten med respekt. Annars skadas förtroendet för ditt företag – och dessutom, vem vet när era vägar korsas igen?

Läs också: Så vågar du lyfta luren – och öka försäljningen!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen