Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 december 2015

Så är läget för det kontantlösa samhället

Hur många gånger har vi inte hört om det kontantlösa samhället? Snart är vi där, sägs det. Men verkligheten är en annan.

FOTO: Mostphotos

Visserligen har antalet kontanter minskat för varje år fram till 2014, men det var framför allt tusenkronorssedeln som minskade i omlopp, för övriga valörer har det inte hänt så mycket, enligt länsstyrelserna. Trots allt är många beroende av kontanter.

En halv dag till banken

Föreningar, företagare och privatpersoner behöver kontanter för att klara allt från vardagsbestyr till försäljningar. Land.se berättade nyligen om enmansföretagaren Ulrica Ericsson som driver butik i Backe. För henne kommer det att ta en halv dag att åka till banken för att sätta in pengar när det sista stället att göra bankärenden på i Backe stänger i januari.

Även den som inte har en tillfredsställande internetuppkoppling eller av någon anledning inte får ett bankkonto kan hamna utanför. Utan bankkonto går det inte att använda BankID och då går det inte heller att använda betaltjänster som Swish och en del e-tjänster hos myndigheter.

Stor minskning

För den som vill ta ut kontanter har det också fått det svårare. Länsstyrelsernas sammanställning över läget för betalningsmöjligheter i landet visar att under de senaste fyra åren har bankkontor som hanterar kontanter minskat från 1 415 stycken till 694. Då är inte de 154 bankkontor som helt stängt inräknade.

På 13 orter i landet finns det inte längre något uttagsställe för kontanter. För andra är det väldigt långt till närmaste ställe där det går att ta ut kontanter. Vittangi, Hakkas, Fredrika, Långviksmon och Åmsele har alla mellan 4,5-5,2 mil till närmaste uttagsställe.

Gjorde något åt problemet

Men de finns de som försöker göra något åt uttagsproblemet. Land.se har tidigare berättat om Bertil Blind i Övre Soppereo. Där hade invånarna 13 mil till närmaste uttagsställe när han såg till att bensinstationen fick Cash2go, en slags bankomat över disk.

– Någon större vinst blir det inte för mig men det är ju en bra service till kunderna. Nu slipper de åka 13 mil till närmsta bankomat. Många behöver ju kontanter, sa han till Land.se.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen