Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 juli 2020

Så blev effekten av skatten på plastpåsar!

Nu har det gått tre månader sedan plastpåseskatten infördes. Effekten blev ganska dramatisk.

 Skatten på plastkassar har fått effekt.
Skatten på plastkassar har fått effekt. FOTO: Istock

Den första maj i år började den nya skatten på plastpåsar att gälla. Skatten för bärkassar blev tre kronor per kasse och 30 öre styck för de mindre frukt- och gröntpåsarna.

Regeringen hoppades på en 30-procentig minskning av användningen av framför allt bärkassar.

Halverad försäljning

Den förhoppningen övertrumfades med råge. Försäljningen av plastkassar i de stora livsmedelskedjorna har mer än halverats.

– Vår försäljning av plastpåsar har halverats. Och vi ser en tydlig beteendeförändring hos våra kunder som tar med sig egna påsar i högre utsträckning, vilket också är bra för miljön. säger Kim Rydeheim, pressansvarig på Coop till Land.

Även Ica svarar att deras plastkasseförsäljning har halverats sedan den första maj i år.

Läs också: Ny skatt på plastpåsar – så mycket dyrare blir de!

Papperskassen ökar

På Willys och Hemköp har försäljningen minskat med hela 70 procent. Däremot har försäljningen av papperskassar ökat med 40-50 procent enligt Lands rundringning.

De är numera betydligt billigare än plastkassar, kostar 2-3 kronor styck jämfört med 6-7 kronor för en plastkasse i och med den nya skatten.

Slitstarka engångskassar

Papperskassen är bättre ur miljösynpunkt då den är nedbrytbar i naturen till skillnad från plastpåsar. Dock visade en svensk forskare att det går åt en hel del energi för att tillverka papperskassar.

Flergångskassar som är så slitstarka att de kan användas hundratals gånger tycks vara det mest miljö- och klimatsmarta alternativet.

Det blir också mer klirr i statens kassa. Två miljarder kronor i år beräknar regeringen att plastpåse-skatten ska ge. Redan den första månaden drog den in över 22 miljoner.

Fler produkter för plastbantaren

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen