Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 april 2016

Så blir cykelsemestern sommarens höjdpunkt – här är 7 oumbärliga tips

Glöm överbelamrade cyklar och tält som sticker ut. Att cykelsemestra är modernt igen och här är tipsen för att du ska lyckas.

FOTO: Hanna Mi Jakobson

Kanske är det bilden av överlastade cyklar packade med tält och stormkök som dyker upp när tanken på cykelturism kommer. Den delen finns så klart kvar men cykelturismen har utvecklats en hel del sedan 1970- och 80-talet.

Numera kan turister köpa cykelpaket med vandrarhemsövernattningar, nischa in sig – ska det vara downhill i Åre eller långfärdscykling mellan norr och söder – och planera cykelsemestern efter eget tycke och smak.

”Pratas mycket cykelturism”

–Det går i linje med en ökad miljö- och hälsomedvetenhet. Just nu pratas det mycket cykelturism och många regioner ser det som ett sätt att sprida turismen inom Sverige och locka turister hit, säger Hanna Mi Jakobson, långfärdscyklist och chefredaktör för tidningen Cykling.

Fördelarna med cykelturism är många. Hälsan och miljön mår självklart bra av valet men en cyklist kan också stanna nästan var som helst. Små avstickare är lätta att göra om det dyker upp något spännande längs vägen. Däremot är det inte fullt lika enkelt att ta med sig cykeln på tåg och buss om man inte vill cykla hela vägen.

Hanna Mi Jakobson är en van cykelturist och chefredaktör för tidningen Cykling. Foto: Privat.
Hanna Mi Jakobson är en van cykelturist och chefredaktör för tidningen Cykling. Foto: Privat.

– Vi har frågat tågoperatörer om det och de tycker inte att efterfrågan varit så stor, vilket jag inte tror är fallet. Sedan är det också en fråga om vinst och utrymme, att man inte betalar lika mycket för en cykel som för en person. Men på vissa regionala sträckor är det tillåtet att ta med cykeln. I flera andra europeiska länder är det inga problem.

Tror på fortsatt ökning

Hanna Mi Jakobson tror att cykelturismen kommer att fortsätta att öka. Förra året invigdes Kattegattleden, en cykelled mellan Göteborg och Helsingborg. I juni är dags för nästa satsning inom cykelturismen när Sydostleden mellan Växjö och Simrishamn invigs.

– Jag hoppas att man kan skapa en turistinfrastruktur som passar för de olika nischerna, så att landsvägscyklister kan få leder som är asfalterade, klassiska cykelturister kan cykla på gamla banvallar och i naturen. Och att det arrangeras mer träningsläger inför cykellopp i Sverige så att man inte behöver åka utomlands.

6 saker att tänka på när du ska på cykelsemester

1. Ha tid

Börja inte med för långa sträckor varje dag. Charmen med att vara cykelturist är att man kan stanna vart som helst. Ta omvägar, ta det lugnt och stanna på platser du tycker om.

2. Skippa hårdträningen

Om du inte ska på träningsläger så är cykelturism en form som passar alla. Du behöver med andra ord inte vara så tränad och om du inte är så snabb så finns ofta elcyklar att hyra.

3. Turistkonsument eller självhushåll?

Vill du bära med dig hela kittet av vattentäta väskor, stormkök, tält och vara fri och klara dig själv. Eller vill du cykla mellan vandrarhem eller hotell och äta på restauranger längs med vägen. Anpassa utrustningen och cykelturen efter det.

4. Packa efter säsong och terräng

Man behöver inte så mycket utrustning. Att cykla är ett enkelt sätt att turista. Tänk efter hur mycket prylar du egentligen behöver, ofta kan man handla på vägen.

5. Gör research…

Innan man bestämmer sig, kolla gärna på olika forum på internet. Det finns många långfärdscykelforum och resebyråer. Kolla vad det finns för utbud så vet du vad som väntar.

6. …eller var spontan

Man kan mycket väl bestämma sig vid vägkorsningar vilken väg det ska cyklas på här näst. Då gäller det att vara flexibel så att du inte behöver cykla dagen det regnar.

7. Välj leden som passar dig

Ta reda på vilken cykelled som passar dig bäst. Här är Hanna Mi Jakobsons tips i landet beroende på hur du gillar att cykla:

  • Landsvägscyklist/racercyklist: Gotland. Speciellt i maj eller september när det inte är så mycket trafik. Bra vägar men lite avskilda cykelbanor. Här funkar det bra att cykla i klunga.
  • Downhill/ cross country: Åre. Här är det uppbyggt för terrängcykling.
  • Långfärdscyklisten: Sverigeleden – man tar sig genom hela landet och den går lite överallt.
  • Bekväma semestrare som vill ha fina stränder, lantliga miljöer och mysiga vandrarhem: Österlen och hela södra Skåne. Delar av Sydostleden kommer att gå här.
  • Källa: Hanna Mi Jakobson, chefredaktör för tidningen Cykling och långfärdscyklist.

    Nyhetsbrev från land.se

    Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

    Visa oss din vardag på Instagram!

    Hashtagga#helalandetleveroch tagga@land_se

    Följ Land på Facebook!

    ]]>

    Läs mer om

    Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Upptäck nya platser med

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen