Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 juli 2017

Så blir du en klimathjälte – forskarnas 4 bästa tips!

Lider du av klimatångest? Här får du 4 tips framtagna av forskare i Lund för att lindra den!

 Visst går det att blir en klimathjälte med ganska enkla grepp.
Visst går det att blir en klimathjälte med ganska enkla grepp. FOTO: SilviaJansen

I studien analyserades 39 olika källor för att beräkna vilka livsstilsval som är mest effektiva för att minska koldioxidutsläpp i utvecklade delar av världen.

Källorna omfattar vetenskapliga artiklar, statliga dokument och olika typer av kolkalkylatorer.

– Nu har vi en bättre uppfattning om vilka personliga val som gör mest skillnad för klimatet. Det gör att vi kan fokusera på de handlingar som har störst effekt, säger Kimberly Nicholas, en av författarna till studien, vid Lund University Centre for Sustainability Studies.

Här nedanför kommer de fyra ändringar i vår livsstil som har störst effekt, enligt studien.

4 sätt att bli en klimathjälte

Ät mer vegetariskt

Genom att äta en mer växtbaserad kost kan man spara upp till 0.8 ton koldioxidekvivalenter per år. Inkluderar utsläpp från gödningsmedel, metan från boskap och mattransporter till återförsäljningsställen. Så att välja närproducerat och svenskt borde minska klimatpåverkan ännu mer.

Sluta semestra med flyg

En lång flygresa till andra sidan jorden, kan generera 1,6 ton koldioxidekvivalenter tur och retur. Det är nära hela ”årsförbrukningen” på 2,1 ton år per år som vi max ska generera per person 2050 för att hejda temperaturökningen på jorden till max 2 grader.

Skippa bilen

En person som väljer att leva bilfritt kan vidare spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år. Lättast att göra i städer med utbyggd kollektivtrafik, men även på landsbygden kan man minska sin klimatbelastning genom att samåka mer till exempel.

Skaffa färre barn

Kan ses som kontroversiellt. Utgår från en komplicerad uträkning av den kumulativa effekten för nuvarande och framtida ättlingars samlade utsläpp. Ett barn mindre per familj med västerländsk livsstil skulle enligt den kunna minska utsläppen med hela 58.6 ton koldioxidekvivalenter.

Läs också: Stor guide! Så lätt köper du närproducerad mat på nätet

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen