Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 september 2019

Så bygger du ett tåligt företag

Elin Hjalmarsson är grönsaksförsäljaren med målet att bli en pionjär inom resilient företagande på landsbygden. Läs och inspireras av hennes driv!

 Elin Hjalmarsson satsar på en odling som står pall för kriser som torka och strypt vattenförsörjning.
Elin Hjalmarsson satsar på en odling som står pall för kriser som torka och strypt vattenförsörjning. FOTO: Carina Engqvist

Elin Hjalmarsson var lärare när hon tvärt byte bana och startade med odling. Nu siktar hon på 1 000 kvadrat odlingsmark och resiliens som grund för hennes företag Russnäs Andelsjordbruk.

– Det är viktigt att hitta grödor som står pall för nyckfullt väder och en vattenförsörjning som funkar även under perioder av torka, säger hon.

Jobbsökande inom gröna näringar? Hitta ditt drömjobb på Land Jobb & karriär

Affärsmässig utmaning

Vid sidan av de praktiska utmaningarna kring odlingen finns de affärsmässiga. Än så länge är landsbygdsföretag som driver en verkligt resilient verksamhet ofta finansierade med skattemedel eller stöd från EU:s landsbygdsfond.

Elin Hjalmarsson har fått visst stöd av leaderföreningen Astrid Lindgrens Hembygd. Hon hoppas också på medvind från samhällsutvecklingen.

– För att få tillräckligt stora intäkter räcker det förmodligen inte med gårdsförsäljning och kassar till privatpersoner, utan även att få in skolor, restauranger och andra stora kunder. Säg att vi står inför någon form av kris, om Eksjö kommun handlar till skola och omsorg i närområdet är det mindre sårbart än om råvarorna kommer från utlandet.

Läs en längre version av denna artikel på Land Lantbruk

Vad betyder resiliens?

  • Resiliens är ett begrepp som hörs allt oftare och börjar påverka inte minst utvecklingen på landsbygden.
  • Det innebär att bygga ett samhälle som klarar av förändring och kriser.
  • Livsmedelsproduktion i närområdet är ett konkret exempel.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen