Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 februari 2021

Så eldar du säkert i braskaminen!

När kölden slår till är det skönt att elda i sin braskamin. Men eldar du på fel sätt kan den bli en stor brandfara.

 Elda säkert i braskaminen i vinter.
Elda säkert i braskaminen i vinter. FOTO: Istock

Allt fler installerar braskaminer i sitt hus, som en mysfaktor och extra värmekälla.

Men den är också en stor orsak till bränder, särskilt perioden december till februari.

För eldar man för hårt och fel så kan det leda brand, som soteld. Den uppstår när sot och tjära i skorstenen börjar brinna.

Så minskar du risken för soteld

Varje år inträffar några hundra sådana bränder i Sverige.

– För att minska risken för soteld ska man alltid använda torr ved i lämplig storlek. Fuktig ved och sot kan orsaka rök som förvandlas till tjära som sätter sig i skorstenen. Lågor från öppna spisen kan få tjäran att antändas och fatta eld, vilket gör branden till ett faktum, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Därför ska du inte släcka branden själv

Och försök inte att släcka själv utan stäng spjället och ring 112.

– Skorstenseld är inte något man släcker själv. Att hälla vatten ner i röret kan vara direkt farligt på grund av den höga temperaturen i skorstenen. Brandkåren använder speciella släckningsmedel för att släcka skorstensbränder, understryker Jenny Rudslätt.

Läs också: Experten: Så sköter du din värmepump och panna

Så här eldar du rätt i din braskamin

 Elda bara när du är hemma och kan ha koll på kaminen.
Elda bara när du är hemma och kan ha koll på kaminen. FOTO: If

1. Max 3 kilo ved per timme

En tumregel är att inte elda mer 3 kilo ved per timme och inte längre än 3-4 timmar i sträck. Elda bara ren ved och se till att den inte är sur.

2. Låt eldstaden vila

En annan tumregel är att låta kaminen och andra eldstäder att vila lika länge som du eldat, innan du börjar elda igen. Eldar man för hårt kan skorstenen bli för het och intilliggande material kan fatta eld.

3. Ha koll på skorstenen

 Ha koll på röken från skorstenen.
Ha koll på röken från skorstenen. FOTO: Istock

Kommer det tät, svart rök ur skorstenen eldar du för intensivt. Gnistor ur skorstenen eller brummande ljud kan vara tecken på soteld.

4. Följ instruktionerna

Ha koll på eldningsinstruktionerna för din kamin och se till blir brandskyddskontrollerad. Elda bara när du är hemma och har koll på eldstaden.

5. Hantera askan säkert

Aska och sotrester kan innehålla glödrester i flera dagar efter eldningen. Lägg dem alltid i en plåthink med lock och placera på obrännbart underlag. Inte på altanen, för glödrester från aska orsakar flera bränder varje år.

6. Välj rätt kamin och placera den rätt

 Placera kaminen på ett säkert sätt i rummet.
Placera kaminen på ett säkert sätt i rummet. FOTO: Istock

Köp en CE-märkt kamin. Märkningen garanterar att produkten lever upp till gällande säkerhets- och utsläppskrav. Placera kaminen i ett tillräckligt stort rum med god ventilation och på säkert avstånd från lättantändligt material.

7. Sota regelbundet

Minst en gång om året ska kaminen (och andra eldstäder) samt skorstenen sotas. Ha brandvarnare och handbrandsläckare hemma.

8. Ställ inte saker på kaminen

Kaminer ska aldrig användas som prydnadsbänk eller för att ställa stearinljus eller annat brännbart på. Där kan bli ordentligt varmt under eldning och orsaka en brand.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen