Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 juli 2018

Så engagerar sig Sverige för att hjälpa bönderna i torkan

Bönder välkomnas hem till privatpersoner för att slå gräs i deras skogsmarker och en rad svenska kommuner har börjat erbjuda sin mark.

Det välvilliga engagemanget för lantbrukare som kämpar med torkan har blivit enormt.

 "Det värmer mitt hjärta att människor i svåra tider inser att 'ensam inte är stark'", skriver en hästbonde.
"Det värmer mitt hjärta att människor i svåra tider inser att 'ensam inte är stark'", skriver en hästbonde. FOTO: LottaVess

Den rådande torkan är lika med förödelse för många av landets lantbrukare. I veckan har Land bland annat rapporterat om Resta Gård som tvingades skänka bort 68 grisar. Foderbristen är stor och djur tvingas till slakt i förtid. Livsmedelsbranschen och LRF har uppmanat konsumenter att köpa svenskt kött i stället för importerat.

Läs mer: Köp svenskt – och var med och stötta en bonde

Erbjuder sin mark

Men akutläget har fått mängder av människor att engagera sig för att hjälpa till på olika vis. En rad facebookgrupper har skapats för att förmedla de olika hjälteinsatserna. Gruppen ”Foderhjälpen 2018” har bara funnits sedan 2 juli och har redan tusentals medlemmar.

– Det är jättebra att så många bryr sig och vill hjälpa till. Många bäckar små. Det här drabbar inte bara lantbrukare, det kommer att behöva slaktas ut hästar och kommer säkert synas i mathyllorna så småningom, bristen på svensk mat, säger Lisa Schneider, som är administratör för ”Foderhjälpen 2018”, där nya medlemmar fortsätter att välla in.

Markägare från hela landet har erbjudit bönderna att komma dit för att slå gräs och ta vara på. En bonde fick komma till en golfbana för att hämta hem gräs:

”De blev glada att få hjälp och att kunna bidra till att avhjälpa foderbrist”, skriver lantbrukaren.Läs mer: Kents Blocket-annons ska ge hjälp till torkdrabbade bönder

Alla har förstås inte gräs eller betesmarker att upplåta, men då kan man hjälpa till på andra sätt – ge av sin tid, till exempel.

”Jag kan sätta mig och kontakta kommuner och höra om det finns något som kan avvaras”, skriver en kvinna.

Ta vara på svinnet

Men också mataffärerna kan göra en insats, tycker många. Det strömmar nu in uppmaningar om att butikerna borde skylta för svenskt kött och ta vara på svinnet av frukt, bröd och grönsaker, som kan bli till foder för djuren.

En annan facebookanvändare ger tips på hur man kan dryga ut hästfoder med frukt och grönt eller sly, så som gran, ask eller bok, vilket trädgårdsentreprenader bör kunna hjälpa till med.

Hjälpen är förstås otroligt uppskattad av bönderna, som står inför större utmaningar än på många år.

”Det värmer mitt hjärta att människor i svåra tider inser att ‘ensam inte är stark'”, skriver en hästbonde.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen