Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 november 2018

Så förstör svensk konsumtion miljön – i andra länder

Svensk konsumtion bidrar till stora koldioxidutsläpp från regnskogsskövling i samband med produktion av palmolja och nötkött, främst i Latinamerika och Sydostasien. Dessutom sker 80 procent av alla utsläpp av farliga kemikalier kopplat till svensk konsumtion i utlandet.

 Skövlad regnskog i Indonesien till följd av till exempel utvinnandet av palmolja.
Skövlad regnskog i Indonesien till följd av till exempel utvinnandet av palmolja. FOTO: Istock

Från råvaruutvinning och produktion till användning och slutgiltigt omhändertagande ger produkter och tjänster upphov till olika typer av miljöpåverkan. Tillkommer gör transporter i alla led. Vår konsumtion kan bidra till utarmande av naturresurser och biologisk mångfald, klimatpåverkan och diffusa utsläpp av kemikalier.

Hur stor påverkan svensk konsumtion har på skog i tropikerna är något forskare tidigare har haft svårt att fastställa, rapporterar Sveriges Radio.

– De stora koldioxidutsläppen från avskogning som påverkas av svensk konsumtion orsakas framför allt av palmolja från Sydostasien och nötkött som importeras från Latinamerika, främst Brasilien, säger Martin Persson, forskare vid Chalmers tekniska högskola, till Sveriges Radio.

Läs också: Majas kampanj ska få 100 000 att nobba flyget 2019‬

65 procent av svenska utsläpp sker utomlands

Siffrorna kommer från den nya beräkningsmodellen PRINCE (Policy Relevant Indicators for Consumption and Environment), som presenteras i en rapport beställd av Naturvårdsverket (obs: extern länk) med hjälp av bland andra KTH, Chalmers, norska NTNU, Stockholm Environment Institute, Leiden University och SCB.

Resultaten visar att det alltså inte är på hemmaplan som de största utsläppen kopplade till vår konsumtion sker. 65 procent av alla utsläpp av växthusgaser kopplade till svensk konsumtion sker i stället i utlandet.

Läs också: Nu lanseras Sveriges första klimatpanel

Metod för att nå klimatmål

Rapporten blir ett hjälpmedel för att nå miljömålet om att, utöver att minska miljöproblemen i Sverige, inte orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Hittills har det inte funnits någon fungerande metod för att nå detta mål, rapporterar Sveriges Radio.

Beräkningsmodellen ger dels möjlighet att mäta utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar, men också att beräkna kemikalieanvändning och utsläpp för den avskogning som Sveriges konsumtion tydligt bidrar till.

Nästan 80 procent av alla kemikalieutsläpp som kopplas till svensk konsumtion sker i utlandet och över 80 procent av det färskvatten som används till framställningen av dessa produkter som säljs i Sverige förbrukas i andra länder.

Läs också: Vegetariska råvaror som stöttar svenska bönder

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen