Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 juni 2016

Så fyndar du på sommarens gårdsauktioner

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Hitta rätt auktion

Läs auktionsannonserna i lokalpressen där adresserna till hemsidorna ofta stå med. Här finns ofta bilder på föremålen som du i lugn och ro kan studera före auktionen. Kolla gärna med en antikhandlare om prisläget på föremål du är intresserad av. Bra kunskap att ha med sig till auktionen.

2. Provision på klubbat pris

Tänk på att många auktionsfirmor tar 10–15 procent i provision på klubbat pris. Detta ska vara angivet i annonsen. Auktionisten ska även upplysa sin publik om detta innan auktionen börjar.

3. Klä dig rätt

Ta alltid med regnkläder. Om det börjar skvätta försvinner många besökare och du får tillfälle att fynda.

Land.se skriver om gårdsauktion.
Flera stolar av samma slag blir oftast dyrare än att köpa udda.

4. Ta med matsäck

Ta med picknick-korg och stolar så slipper du köa hos korvgubben och kanske missa ett utrop.

5.  Satsa på släpkärra

Auktionsproffsen känns lätt igen på sina släpkärror eller mindre lastbilar. De flesta i publiken har nämligen inte tänkt på transportfrågan. Möbler går därför oftast till relativt låga priser.

6. Kom i god tid

Kom alltid till visningen i god tid. Då har du möjlighet att ordentligt undersöka föremålen du är intresserad av.

7. Glöm ångerveckan!

Allt på auktion säljs i befintligt skick. Kolla extra på tallrikar och glas så att du inte betalar överpris för kantstött. Efter klubbslaget är det oftast för sent att ångra sig.

8. Snabbt och billigt

För att få fart på publiken brukar många auktionister ”värma upp” sin publik i början av auktionen och släpper iväg några föremål snabbt och billigt. Passa på!

Land.se skriver om auktion.
Stannar du till slutet så kan du göra riktigt bra fynd.

9. Fråga och prata

Prata med de andra i publiken. På så sätt kan du få reda på mycket om prylarna. De flesta är glada, trevliga och vänliga och delar gärna med sig av sina kunskaper. Grannarna runt gårdens auktion vet oftast allra mest.

10. Ropa högt och tydligt

Håll ögonkontakt med auktionisten. Ropa ditt bud med hög stämma. Det finns visserligen många varianter att budge på – sträcka upp handen, nicka eller blinka med ena ögat – men som nybörjare är det bäst att ropa högt och tydligt så att auktionisten hör dig och ditt bud.

11. Knäck de andra budgivarna

Undvik att vara med och trissa upp priser genom att vara med i början av budgivningen. Bättre att vara med i slutat av budgivningen och avsluta med ett ”chock-bud” om du verkligen vill ha föremålet. Då knäcker du de andra budgivarna. Dessutom brukar auktionisten oftast klubba efter ett sådant bud.

12. Undvik impulsköp

Spendera dina pengar enbart på det du verkligen vill ha och undvik alla impulsköp.

13. Håll koll!

Tänk på att det är du själv som har ansvaret för föremålet efter klubbslaget då du ropat in. Håll uppsikt över dina fynd så att de inte hamnar i orätta händer.

14. Se upp för falskt

Det kan vara svårt att skilja gammalt från nytt. Är du ute efter antikt på använd sunt förnuft. Försök att titta efter åldersslitage och lagningar för att ta reda på om föremålen verkligen är gamla. Du ska inte betala överpris för nytillverkat som utges för att vara gammalt. Se upp lite extra med koppar och mässing. I dessa material finns mycket nytillverkat från Turkiet, Grekland och Taiwan som säljs som antikt.

15. Stanna till slutet

Många tröttnar frampå eftermiddagen och beger sig hemåt innan auktionen är slut. Du som stannar tiden ut har stora möjligheter att fyndköpa.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen