Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 september 2018

Så gick de lokala folkomröstningarna

På valdagen hade fyra kommuner i Sverige folkomröstningar där invånarna fick ta ställning till lokala frågor, såsom skolnedläggningar och nya idrottshallar.

Här är resultaten.

 Fyra av landets kommuner höll folkomröstning i samband med valet den 9 september.
Fyra av landets kommuner höll folkomröstning i samband med valet den 9 september. FOTO: Otilia Bogen/SVT

De fyra kommunerna som hade folkomröstningar var Strängnäs, Gislaved, Ljusnarsberg och Tibro. En kommunal folkomröstning fungerar bara som rådgivning – politikerna i kommunfullmäktige kan välja att besluta mot resultatet.

70,5 procent mot nedläggning av skolor

I Strängnäs handlade omröstningen om nedläggningshotade skolor. Beslutet om att lägga ner fyra grundskolor och två högstadium har mött kritik och 3 000 namnunderskrifter i protest blev avgörande för att kommunen skulle ta beslutet att genomföra en folkomröstning, skriver DN.

Majoriteten, 70,5 procent, röstade för att skolorna borde få vara kvar som de såg ut under förra läsåret, skriver SVT Nyheter Sörmland. Den omorganisation som politikerna redan har fattat beslut om fick 15,3 procent.

Men beslutet är alltså redan taget och därför kan utgången av folkomröstningen vara obetydlig.

16 000 personer deltog i folkomröstningen, vilket motsvarar 58,7 procent av de röstberättigade.

Läs också: Här är de lokala partierna som vann – och förlorade – i valet

Miljonprojektet i Gislaved

I Gislaveds kommun har politikerna själva valt att fråga invånarna om var den nya simhallen ska placeras. Simhallen är en enorm investering som kostar kommunen 200 miljoner kronor. Valet stod mellan Gisleområdet eller Mossarp.

När Gislavedsborna fick säga sitt röstade en majoritet för att placera den i Gisleområdet.

Läs också: Nytt hopp för BB i Sollefteå

Ja till återuppbyggnad av skola

Även invånarna i Tibro röstade om kommunens skolor. Omröstningen handlade om en återuppbyggnad av en kommunal gymnasieskola i Tibro. År 2016 lades Fågelviksgymnasiet ner och elever hänvisades till andra kommuner, där Tibro kommun köpte skolplatser.

Majoriteten, 58 procent, röstade för en återuppbyggnad av en kommunalt driven gymnasieskola i Tibro. 29 procent röstade emot.

Nybygge av idrottshall

I Ljusnarsberg röstade invånarna om storleken på en idrottshall i Kopparberg. Än så länge är endast en renovering av Ljusnarshall planerad, men ett folkinitiativ startades för att få kommunen att slå på stort och i stället genomföra en nybyggnation för att göra idrottshallen fullstor.

Knappt hälften av de 3 935 röstberättigade valde att delta i folkomröstningen. Det slutgiltiga resultatet kommer att redovisas 1 oktober.

Ljusnarsbergs kommun hade en folkomröstning i samband med valet 2014, då frågan gällde ett namnbyte till Kopparbergs kommun. Men en stor majoritet röstade för att Ljusnarsbergs kommun skulle bestå.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen