Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 augusti 2018

Så halverar du matkontot - 10 smarta tips!

Matkostnaderna är en av våra största utgifter, särskilt om man har familj. Här är 10 enkla och smarta spartips!

 Genom enkla medel går det att spara tusenlappar på matkontot.
Genom enkla medel går det att spara tusenlappar på matkontot. FOTO: sergeyryzhov

1. Gör en budget

Bestäm hur mycket du får göra av med på mat. Spara alla matkvitton under en månad och gå igenom dem, vart har pengarna gått och vad kan du dra ner på till nästa månad?

2. Laga själv

Snåla in på eventuell snabbmat och restaurangbesök. Laga mat från grunden och undvik halfabrikat.

Tänk på det här

Covid-19 har slagit hårt mot restaurangbranschen. Fortsätt gärna stötta din lokala restaurang om du kan. Undersök möjligheten att köpa hem prisvärda lunchlådor eller matkassar.

3. Sätt ihop en matsedel

Skriv en veckomatsedel med middagar, gör en inköpslista – och håll dig till planen. Utgå från vad du redan har hemma och välj ingredienser efter när de är i säsong och därmed billigare samt utifrån de rabatter som finns i butikernas reklamblad.

Läs också: Så länge håller öppnad förpackning i kylen

4. Gör storkok

Laga fler portioner än vad som går åt och gör matlådor till lunchen och att frysa in, det sparar både tid och pengar. Inte minst om du brukar äta lunch ute, och då blir det ofta även nyttigare.

5. Gå ihop med grannen

Om du bor så att det är möjligt, gå gärna ihop med en granne och byt matlådor med varandra. Då får ni en dubbelt så varierad meny till hälften av jobbet.

6. Var kreativ med resterna

Gör det till en sport att klura ut nya maträtter av ingredienser som blir över. En bit lax kan bli en läcker fisksoppa, kokta potatisar och skinka en pyttipanna och ostkanterna kan frysas in och användas i paj eller på pizza.

7. Handla rätt

Välj affär efter var de har låga priser och bra rabatter just nu om du har möjlighet. Och kom ihåg: Ät innan du handlar – du vill inte vara hungrig i affären, det leder ofta till onödiga spontaninköp.

Köp inte för mycket färskvaror, då finns risken att de hinner bli dåliga innan du ska använda dem. Fokusera hellre på råvaror med lång hållbarhet när du storhandlar och komplettera med färskvaror när du behöver dem.

Gör en lista med råvaror som finns hemma redan och undvik att handla dubbelt.

Läs också: Billiga och användbara råvaror som är bra att ha hemma

8. Släng inte mat!

Många hushåll kastar upp till 20 procent av sin mat. Det blir mycket pengar varje år. Så håll koll på utgångsdatumen och se till att använda det du köper, på ett eller annat sätt.

9. Låt frysen bli din bästa vän

Köp storpack och frys in. Laga storkok och frys in. Självklart är det också bra att safta, sylta, torka och lägga in, gärna av sådant du plockar själv eller odlar i din trädgård.

10. Baka bröd

Att baka eget bröd behöver inte vara så svårt, utan tvärtom rogivande och roligt. Ofta är det dessutom nyttigare – och inte minst sparar det dig en hel del pengar. Det kan bli flera tusenlappar på ett år.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen