Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 augusti 2018

Så halverar du matkontot - 10 smarta tips!

Matkostnaderna är en av våra största utgifter, särskilt om man har familj. Här är 10 enkla och smarta spartips!

 Sparglädje! Genom enkla medel går det att spara tusenlappar på matkontot.
Sparglädje! Genom enkla medel går det att spara tusenlappar på matkontot. FOTO: CHBD

1. Gör en budget

Bestäm hur mycket du får göra av med på mat. Spara alla matkvitton under en månad och gå igenom dem, vart har pengarna gått och vad kan du dra ner på?

2. Laga själv

Snåla in på eventuell snabbmat och restaurangbesök och ät mer hemma. Laga från grunden, undvik halvfabrikat.

3. Sätt ihop en matsedel

Skriv en veckomatsedel med middagar, gör en inköpslista – och håll dig till planen. Utgå från vad du redan har hemma och välj ingredienser efter när de är i säsong och därmed billigare samt utifrån de rabatter som finns i butikernas reklamblad.

Läs också: Ge maten längre liv – 8 tips på bra förvaring

4. Gör storkok

Laga fler portioner än vad som går åt och gör matlådor till lunchen och att frysa in, det sparar både tid och pengar. Inte minst om du brukar äta lunch ute, och då blir det ofta även nyttigare.

 Matlådor i stället för utelunch blir betydligt billigare och ofta godare.
Matlådor i stället för utelunch blir betydligt billigare och ofta godare. FOTO: Istock

5. Gå ihop med grannen

Ifall du bor så att det är möjligt, gå gärna ihop med en granne och byt matlådor med varandra. Då får ni en dubbelt så varierad meny till hälften av jobbet.

6. Var kreativ med resterna

Gör det till en sport att klura ut nya maträtter av ingredienser som blir över. En bit lax kan bli en läcker fisksoppa, kokta potatisar och skinka en pyttipanna och ostkanterna kan frysas in och användas i paj eller på pizza.

Läs också: Så fryser du in maten helt plastfritt – 3 smarta tips

7. Handla rätt

Välj affär efter var de har låga priser och bra rabatter just nu. Ät innan du handlar – du vill inte vara hungrig i affären, det leder ofta till onödiga spontaninköp. Köp inte för mycket färskvaror, då finns risken att de hinner bli dåliga innan du ska använda dem.

8. Släng inte mat!

Många hushåll kastar upp till 20 procent av sin mat. Det blir mycket pengar varje år. Så håll koll på utgångsdatumen och se till att använda det du köper, på ett eller annat sätt.

9. Låt frysen bli din bästa vän

Köp storpack och frys in. Laga storkok och frys in. Självklart är det också bra att safta, sylta, torka och lägga in, gärna av sådant du plockar själv.

10. Baka bröd

Att baka eget bröd behöver inte vara så svårt, utan tvärtom rogivande och roligt. Ofta är det dessutom nyttigare – och inte minst sparar det dig en hel del pengar. Det kan bli flera tusenlappar på ett år.

Läs också: Spar tid och pengar med storkok – bästa receptet

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen