Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 april 2018

Så har Sverige hyllat Tim ”Avicii” Bergling

I förra veckan hittades den svenska hitmakaren Tim Bergling död i Oman.

Sen dess har olika hyllningar till 28-åringen framförts runt om i världen.

Senast ut är Norrköping.

 Tim Bergling slog igenom 2013 och blev världsberömd med låten Levels. Han hittades död i Oman 28 år gammal.
Tim Bergling slog igenom 2013 och blev världsberömd med låten Levels. Han hittades död i Oman 28 år gammal. FOTO: Pressbild

Musikproducenten, DJ:n och artisten Tim ”Avicii” Bergling hittades på fredagen död i Omans huvudstad Muskat, 28 år gammal. Svensken blev 2013 världsberömd med låten Levels och anses ha varit en av de allra främsta inom elektronisk dansmusik.

Hans död blev en världsnyhet och hyllningarna har strömmat in från världens alla hörn. I Sverige har man på flera håll valt att hylla den världsberömde hitmakaren med minnesceremonier, tysta minuter och sång.


Norrköpings rådhus spelar Avicii

Den allra senaste hyllningen står Norrköping för. Varje dag den här veckan, klockan 12:55 och 16:55, kommer klockspelet i rådhuset spela Aviciis musik. Bakom programmeringen ligger Ulf Tellin, organist i Svenska kyrkan i Norrköping. Det skriver Svt.

I Stockholm kommer Oscarskyrkan under veckan spela hitlåten Wake me up varje dag klockan 12. Bakom initiativet ligger en privatperson som hört av sig till församlingen, skriver Sveriges radio.

Hyllningarna till Avicii

I lördagens sändning av Nyhetsmorgon tolkade Idolvinnaren Chris Kläfford från Ramsberg Wake me up. Låten släpptes 2013 och har legat på hitlistor i ett 60-tal länder.

Under lördagen hölls också en minnesceremoni på Sergels torg i Stockholm på initiativ av privatpersoner. Ceremonin samlade flera tusen personer och inleddes med en tyst minut – men avslutades med musik och spontandans.

Avicii förenade far och son

 Under lördagen hölls en minnesceremoni till Tim Bergling på Sergels Torg i Stockholm.
Under lördagen hölls en minnesceremoni till Tim Bergling på Sergels Torg i Stockholm. FOTO: SÄNNÅS PER-OLOF+/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

En av dem som fanns på plats var David Törnqvist. För Aftonbladet förklarar han hur Aviciis musik hjälpte till att förbättra relationen mellan honom och hans pappa.

– Vi båda föll för hans musik, den fick oss att hitta tillbaka till varandra och bli de vi var förr. Det är jag väldigt tacksam för. Det är det bästa som har hänt mig, säger Törnqvist till Aftonbladet.

Sven Fornling bytte inmarschmusik

Och även inom sportvärlden har man uppmärksammat Berglings död.

Under lördagens boxningsgala i Sundsvall hedrade boxningsstjärnan Sven Fornling den bortgångne artisten genom att byta ut sin inmarschmusik mot Wake me up. 


– Avicii har varit en stor del av mitt yngre vuxna liv, och jag har många minnen av hans låtar. Det är alltid sorgligt när folk går bort, det var en stor musiker, säger Sven Fornling till Aftonbladet.

Tre Kronor väljer Avicii

I måndags mötte handbollslaget Sävehof Skuru i Partille Arena utanför Göteborg, och passade på att spela extra många låtar av artisten, skriver GP.

Och även Tre Kronor som just nu är aktuella med Swedish hockey games kommer under torsdagens möte med Tjeckien att spela musik av Avicii. Också under lördagens match mot Ryssland kommer man att värma upp till artisten, skriver Aftonbladet.

På Twitter skriver man: ”Hur många omklädningsrum har inte förgyllts av hans musik? VM-förfesten börjar på torsdag och Tre Kronor vill stämma in i hyllningskören till Tim Bergling. Under hela Sweden Hockey Games spelar vi bara Avicii under vår uppvärmning. Vila i frid, Tim”.

Östra Real mindes Bergling

Under tisdagen hölls en minnesstund för Tim Bergling på hans gamla gymnasieskola Östra Real i Stockholm. Initiativet som innehöll musik och ett tal av Berglings gamla musiklärare, kom från elevkåren och avslutades med en tyst minut.

– Det var en väldigt fin stämning, speciellt när hans musiklärare pratade om hans tid här. Det var nog många som berördes, säger elevkårens ordförande William Hägglund till Mitti.se.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen