Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 oktober 2018

Så kan du göra verklighet av lantbruksdrömmen

Drömmen om ett eget lantbruk kan kännas avlägsen om inte pengarna växer på hög. Men det finns flera sätt att starta lantbruk på – här är några av dem.

 För den som inte har en gård i släkten och pengar på banken kan det vara en utmaning att starta lantbruk – men det går.
För den som inte har en gård i släkten och pengar på banken kan det vara en utmaning att starta lantbruk – men det går. FOTO: Istock

Oavsett om du vill köpa eller arrendera ett lantbruk kommer du att behöva finansiering. Det finns olika sätt att lösa det på, här är några:

• Kontakta banken och hör om lån. Enligt LRF är det här det vanligaste sättet att finansiera ett lantbruksföretag men samtidigt kan banker vara tveksamma till att låna ut till nystartade företag. Banken kan också vilja ha borgen och då finns möjlighet att få hjälp med detta via en kreditgarantiförening. Sådana föreningar finns dock inte i hela landet.

• Hos Jordbruksverket finns flera företagsstöd att söka inom ramen för landsbygdsprogrammet. Bland annat startstöd där den som vill ta över ett jordbruksföretag och är under 40 år få bidrag. Stödet gäller för primärproduktion, exempelvis mjölkproduktion, köttproduktion, växtodling, odling av energigrödor, biodling och vilt- eller hästuppfödning.

Det går också att söka investeringsstöd för att utveckla företaget och exempelvis bygga nya stallar, minska utsläpp eller effektivisera energianvändningen. Kontakta Jordbruksverket för mer information.

Läs också: 6 skäl att starta eget – och så tacklar du svårigheterna

• Leverantörskrediter. Det är vanligt att lantbrukare inom växtodling och köttsidan upphandlar med kooperationer eller förädlingsindustrier. Sysslar du med växtodling kan exempelvis Lantmännen ge kredit mot räntesats på utsädet tills du har skördat. På samma sätt kan ett slakteri göra.

Exempelvis inom grisproduktion har Scan en livdjursdel i sin verksamhet och om man säljer grisar till Scan kan man köpa gyltor från Scan. Ofta avbetalas krediterna mot det man levererar in till företagen.

• Samverka med andra affärspartners. En affärspartner kan vara en granne man väljer att jobba med och det kan också vara en person eller ett företag som du väljer att sälja varan till. Exempelvis har Lantmännen ett tillväxtbolag under utveckling där de erbjuder viss finansiering och finansierar en expansion såsom en torkanläggning eller en stallanläggning. Det här kan inte gälla mark och det är inte heller tillåtet med en juridisk person.

Läs också: Smart idé: Familjerna på Björkö äger djuren tillsammans

• Sharefarming. Är ett vanligt sätt att bedriva mjölkproduktion på Nya Zeeland och kallas då för sharemilking, men är ovanligt i Sverige. Sharefarming handlar om att successivt köpa in sig i verksamheten för att så småningom ta över den. Den som äger gården äger den fasta egendomen och den som köpt in sig i verksamheten köper lösöret i företaget. Kostnader och inkomster fördelas sedan efter hur stor del av företaget varje part äger.

Den som köpt in sig i ett sharemilking-företag återinvesterar en stor del i besättningen och bygger sitt kapital i djuren. Det gör att det går att få ett lån av banken om några år och köpa loss företaget.

• Driftbolagslösning. Liknar delvis sharefarming och är vanligare i Sverige. Verksamheten läggs i ett bolag och sedan kan man köpa in sig på delar av verksamheten. Fastigheten ingår inte i bolagslösningen och man lutar sig mot aktiebolagslagen. Kan vara ett sätt om nya ägare eller syskon vill köpa in sig i verksamheten.

• Ta in riskkapital. Företag som investerar i andra företag är inte så vanligt inom lantbruket men kan vara en möjlighet.

• Crowdfunding (gräsrotsfinansiering). Kan användas för att finansiera projekt eller starta företag. Det är vanligt att kunderna exempelvis förskottsbetalar en produkt såsom köttlåda, grönsaksskörd eller liknande och får tillbaka produkten. Skulle skörden utebli på grund av missväxt får lantbrukaren behålla pengarna. Det finns flera internetbaserade tjänster för att ta in pengar via crowdfunding.

Läs också: Jobba i gröna näringarna: Här är 15 utbildningar att satsa på

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen