Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 mars 2018

Så klarar du ett långvarigt strömavbrott

Regeringen och ansvariga myndigheter har inte skapat förutsättningar för en fungerande livsmedels- och läkemedelsförsörjning i händelse av kris, konstaterar Riksrevisionen i en rapport. Lands bloggare Niklas Kämpargård tipsar om vad den enskilde kan göra i en krissituation.

 Lands bloggare Niklas Kämpargård vet hur du klarar dig i en krissituation. Här är hans bästa tips.
Lands bloggare Niklas Kämpargård vet hur du klarar dig i en krissituation. Här är hans bästa tips. FOTO: Alex Kosev

Tillgång till livsmedel och läkemedel är livsviktiga funktioner som måste fungera vid en kris. Riksrevisionen har därför granskat om regeringen och ansvariga myndigheter har skapat förutsättningar för detta och konstaterar att det finns flera brister.

– Riksrevisionens bedömning är att det finns oklarheter när det gäller vem som ska göra vad, och när. I värsta fall kommer det att innebära att viktiga åtgärder försenas eller inte blir gjorda alls, säger riksrevisor Stefan Lundgren.

Läs också: Folkhögskola startar utbildning för ”preppers”

Inga läkemedel

 Konsekvenserna av ett långvarigt strömavbrott i Sverige skulle märkas inom ett dygn.
Konsekvenserna av ett långvarigt strömavbrott i Sverige skulle märkas inom ett dygn. FOTO: Michael Engman

Tidigare hade Sverige mat och läkemedel i beredskapslager men dessa är, med undantag från läkemedel mot influensa, avskaffade. Vid omregleringen av apoteksmarknaden för snart tio år sedan avvecklades även det ansvar som Apoteket AB hade för läkemedelsförsörjning i kristid.

Om Sverige ställs inför en kris, till exempel ett långvarigt strömavbrott, skulle det märkas redan efter ett dygn då färskvaror som bröd, fisk och kött skulle ta slut i butikerna.

– Vi skulle snabbt märka av det eftersom våra lager i dag finns på vägarna, säger Niklas Kämpargård som bloggar på Land.se och som även skrivit ”Krishandboken – Allt du behöver för att klara dig”.

Hur menar du att våra lager finns på vägarna?

– Eftersom vi inte har några beredskapslager kvar så bygger vår mat- och bränsleförsörjning på att det transporteras ut till butiker och tankställen. Om strömmen går slås vår kommunikation ut. Vi kan inte tanka bilarna som transporterar maten. Det skulle också snabbt bli kallt i våra bostäder, även på sommaren såvida man inte har en egen värmekälla – en vedspis eller braskamin till exempel.

Läs också: Om kriget kommer är tillbaka – i ny tappning

Behövs depåer

 En alternativ värmekälla är bra att ha vid en krissituation.
En alternativ värmekälla är bra att ha vid en krissituation.

Niklas Kämpargård anser att samhället behöver bygga upp sin civila beredskap igen med förråd av mat, bränsle och andra viktiga depåer runt om i landet.

– Vi behöver se över våra strukturer – göra en slags nystart så att vi har en grund för det civila försvaret.

Men tills vidare kan man som privatperson tänka över hur man kan klara ett långvarigt strömavbrott.

– Fråga någon äldre släkting om hur de levde förr. Många odlade själv för husbehov eller köpte rotfrukter som man tog till vara, genom inläggningar till exempel. Skaffa en alternativ värmekälla, gärna en fotogenkamin med en kokplatta som det går att koka vatten och mat på, tipsar Niklas Kämpargård.

Läs också: Experten guidar: Så rustar du hemmet för en krisLäs också: Norskt test: Gamla kaminer renare än väntat

Här är Niklas 5 bästa kristips

1. Värme. Sprid inte ut er – se till att samlas i ett rum. Finns det ingen värmekälla i lägenheten/huset så alstrar åtminstone vi människor värme som vi kan dra nytta av.

2. Vatten. Skaffa 10-litersdunkar att lagra vatten i. De ska vara rena och förvaras mörkt och svalt. Vattnet håller i flera år om dunkarna är rena. Man kan också ha för vana att byta vattnet var 6:e månad. Om du har egen vattenpump – skaffa ett 12-voltsbatteri som kan driva den.

3. Maten. Lägg upp ett förråd med basmat som du gillar. Använd ditt vanliga skafferi och ett reservskafferi. Se till att ha två paket av dina basvaror i respektive skafferi och ha rotation på varorna. Om du använder ett pastapaket så flytta över ett paket från reservskafferiet och fyll på med nytt. På så vis blir inte maten gammal.

4. Sanitet. Förbered hur du ska göra med dina toalettbesök. Bor du i lägenhet riskerar det att bli stopp i avloppen efter några dagar. Kanske måste du gräva en toa utomhus – prata med dina grannar hur ni ska lösa situationen.

5. Kommunikation. Se till att du kan kontakta dina närstående. Skaffa en så kallad powerbank, extrabatteri, att ladda mobiltelefonen med.Läs också: Skaffa ett matreservlager: Detta bör du ha hemma vid en kris

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen