Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 augusti 2018

Så lockar du turister på landsbygden! 10 inspirerande företag

Hur sticker man ut i konkurrensen om turisterna? Här är 10 roliga landsbygdsidéer som har gett snurr på ruljansen!

 Ett annorlunda koncept kan ge klirr i kassan.
Ett annorlunda koncept kan ge klirr i kassan. FOTO: Istock/Karlsborgs Camping

Turismen i Sverige ökade med 7,4 procent, omsatte 317 miljarder kronor och skapade över 10 000 nya jobb 2017, enligt Tillväxtverket. Framgångssagan har pågått i åtminstone tio år.

10 annorlunda koncept

Tungviktare som nöjesfältet Liseberg i Göteborg sopar hem många miljoner kronor förstås, men här är tio annorlunda koncept i det lite mindre formatet.

1. Bo i Sjunde himlen

 En röd stuga nära trädtopparna .
En röd stuga nära trädtopparna . FOTO: Islanna Trädhushotell

Islanna Trädhushotell nära Falköping erbjuder boende sex och en halv meter upp i trädtopparna. Trädhusen har de romantiska namnen Sjunde himlen och Andrum. På morgonen får gästerna en frukostkorg som hissas upp.

2. Sov i kolarkoja

 Upplev känslan i en kolarkoja.
Upplev känslan i en kolarkoja. FOTO: Mikaela Larm, Kolarbyn

Kolarbyn nära Skinnskatteberg erbjuder en rad olika vildmarksupplevelser. Du kan sova över i en kolarkoja och ge dig ut på skogsvandring med mindfulnesstema.

3. Fiska och bygg med Lego

Bureå Camping vid Kvarnforsen i Skellefteå är en mysig familjecamping med möjlighet att fiska och hyra kajak och mycket annat. Det finns också en Legoverkstad för den som vill bygga något eget.

Kommunen Skellefteå satsar mycket på turistservice och har på åtta år nästan fördubblat antalet gästnätter. Det finns 17 campingplatser sammanlagt.

Läs också: Digital satsning bakom Västmanlands turistboom

4. Hyr en egen stubbe

 Originellt att övernatta i en stubbe.
Originellt att övernatta i en stubbe. FOTO: Karlsborgs Camping

Karlsborgs Camping i Karlsborg är en plats där du kan bo i husvagn eller i en stuga. Men varför inte hyra en stubbe? Det finns två storlekar att välja mellan.

5. Spana efter björn

 Spana efter björn vid en åtelplats.
Spana efter björn vid en åtelplats. FOTO: Istock

Via Wild Jämtland kan ni hyra ett gömsle för en eller flera nätter. Studera vildmarkslivet och ta fantastiska bilder! Björnar och andra rovdjur gör gärna ett besök vid åtlarna, berättar arrangörerna. Varje gömsle är placerat vid åtelplatser godkända av Länsstyrelsen.

6. Rid i fjällen på islandshäst

 Rida på islandshästar i fjällen.
Rida på islandshästar i fjällen. FOTO: Istock

Fjällridning på islandshäst i Ammarnäs leds av Helena Wikström Ifrig som är utbildad ridledare och kokerska. Hon använder en del av Ammarnäs växter och bär i matlagningen under turerna.

7. Mordvandra i Nora

Ove Hoffner i Nora är systerson till Dagmar Lange (Maria Lang) vars deckare får ständigt nya läsare. De är också filmade flera gånger, senast med Ola Rapace och Tuva Novotny. Ove guidar besökarna till de olika platser i Nora som inspirerade Dagmar till de rysliga morden.

“Här ska jag lägga ett lik, sa hon till mig när vi var på utflykt”, berättar Ove.

8. Smaka på Skåne

Smakvandring i Skåne ordnar guidade turer i landskapet där du får prova på närproducerade läckerheter i form av nybakat, kallskuret, sill, ostar, sylt, chutney, skånska tapas och mycket mer. Svalkande drycker från trakten hör till, förstås.

9. Gör en tidsresa på Retrovägen

 Nitas mack- och lanthandel i Vättlösa längs Retrovägen.
Nitas mack- och lanthandel i Vättlösa längs Retrovägen. FOTO: Minna Ullin

Retrovägen från Nossebro till Göteborg (med alternativa resvägar) är ett samverkansprojekt mellan föreningar. Vägen är späckad med nostalgi från 50-, 60- och 70-talen. Ett paradis för alla som vill återuppliva gamla minnen av bilar, kaféer, mackar, mopeder och lanthandlare.

10. Åk på safari med älgmannen Leffe

 Leif Lind gosar med en av sina älgar.
Leif Lind gosar med en av sina älgar. FOTO: Tobbe Lektell

Gårdsjö Älgpark i Heby guidas du på älgsafari av den passionerade Leif Lindh som kan allt om Skogens konung och sägs vara den ende i världen som simmar med älgar.

Läs också: Fyra vägstopp för dig som älskar motornostalgi

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen