Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 december 2018

Så minns vi de som försvann 2018

Folkkära Lill-Babs och Jerry Williams lämnade jordelivet under 2018. Det gjorde även Sveriges rikaste man, IKEA-grundaren Ingvar Kamprad.

Land listar här några av de omtyckta och välbekanta personerna som gick bort 2018.

 Lill-Babs och Jerry Williams var två kända svenskar som avled under 2018.
Lill-Babs och Jerry Williams var två kända svenskar som avled under 2018. FOTO: IBL

Under början av året var det flera folkkära artister och skådespelare som lämnade oss, bland annat Lill-Babs, Jerry Williams och Kerstin Dellert. Musikvärlden chockades också av house-artisten Tim ”Avicii” Berglings plötsliga död i april.

Men det var flera andra bekanta personer som avled under 2018.

Johannes Brost

2018 hade knappt hunnit börja förrän skådespelaren Johannes Brost somnade in efter en längre tids sjukdom den 4 januari.

Skådespelaren blev mest känd för sin roll som Joker i SVT:s långkörare ”Rederiet”, som visades mellan 1992-2002. Han blev så förknippad med karaktären att det var svårt att få några andra uppdrag, men 2009 gjorde han comeback på vita duken i filmen ”Bröllopsfotografen”. Några år senare fick han en Guldbagge för huvudrollen i filmen ”Avalon”. Under 2017 medverkade han också i tv-programmen ”Let’s dance” och ”Stjärnorna på slottet”.

 Johannes Brost.
Johannes Brost. FOTO: Eero Hannukainen / IBL Bildbyrå

Ingvar Kamprad

I början av året avled även landets kanske mest välkände entreprenör, Ingvar Kamprad. Ikea-grundaren gick bort den 27 januari, 91 år gammal, och var långt upp i åldern mycket aktiv i sitt företag.

Kamprad grundade Ikea i Älmhult 1943, först enbart som postorder-företag. Möbelförsäljningen inleddes 1947, och 1951 kom den första IKEA-katalogen, som blivit en av världens mest spridda trycksaker. Över 200 miljoner exemplar dunsar årligen ner i brevlådorna världen över.

Med åren blev smålänningen landets rikaste man, och var enligt ekonomisajten Bloombergs god för 469 miljarder kronor. Det gav honom en åttondeplacering på listan över världens mest förmögna personer.

Läs också: Kamprads sista hälsning – läs det känslosamma avskedsbrevet

 Ingvar Kamprad.
Ingvar Kamprad. FOTO: REHN KAI+/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Kjerstin Dellert

Operasångerskan Kjerstin Dellert avled den 5 mars efter en tids sjukdom, 92 år gammal. Förutom att vara en världsberömd sopran återupplivade hon även anrika Confidencen på Ulriksdals Slottsteater, som hon var chef för fram till sin död. 1972 var hon med i Melodifestivalen (slutade på fjärde plats) och medverkade även i ”Stjärnorna på slottet” 2008.

 Kjerstin Dellert.
Kjerstin Dellert. FOTO: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

Jerry Williams

Den 27 mars kom beskedet att rocklegenden Jerry Williams avlidit av cancer, något han hållit hemligt för alla utom de närmaste. 75-åringen hade därför inget inplanerat under 2018, men jobbade på en ny krogshow under 2019.

Erik Fernström, som han egentligen hette, slog igenom 1963 och var sedan dess en av landets flitigaste artister, med flera krogshower och oräkneliga konserter (där den sista genomfördes så sent som i december 2017), samt en handfull mindre filmroller.

 Jerry Williams.
Jerry Williams. FOTO: ANDERSSON URBAN+/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Barbro ”Lill-Babs” Svensson

En annan svensk artistlegend som gick bort under 2018 var Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Den gränslöst folkkära sångerskan från Järvsö slog igenom i slutet av 50-talet med låtar som ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran”, ”En tuff brud i lyxförpackning” och ”Leva livet”.

Under flera decennier var hon skvallerpressens favoritobjekt, och med jämna mellanrum handlade löpsedlarna om den senaste romansen eller skilsmässan. Bland annat var hon gift med Lasse Berghagen, som hon också fick dottern Malin Berghagen med.

Hon gjorde flera krogshower och var med i tv-programmen ”Stjärnorna på slottet” och ”Så mycket bättre”. När Lill-Babs avled i hjärtsvikt den 3 april, 80 år gammal, hade hon precis fått stor uppmärksamhet för rollen som Gugge i tv-serien ”Bonusfamiljen”.

 Barbro Svensson.
Barbro Svensson. FOTO: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Läs också: Sverige och Järvsö sörjer Lill-Babs

Tim ”Avicii” Bergling

Årets mest oväntade dödsfall var housestjärnan Tim ”Avicii” Bergling, som hittades död i Muskat, Oman den 20 april. 28-åringen hade i flera år brottats med psykiska problem och depressioner, och slutade göra konserter 2016 på grund av turnélivets påfrestningar. Avicii fortsatte trots detta att göra musik, och det verkade som att livet hade återvänt till det normala. Därför blev det en stor chock när han påträffades död.

Stora delar av musikvärlden hyllade honom för hans stora påverkan på house-scenen och han blev den mest spelade artisten i Sverige på Spotify under 2018.

 Tim "Avicii" Bergling.
Tim "Avicii" Bergling. FOTO: Splash News

Läs också: Så hyllade Sverige Avicii

Frank Andersson

Den 62-årige brottaren Frank Andersson dog den 9 september. Han var landets främsta brottare och tog flera VM-guld liksom ett OS-brons 1984. Privatlivet var ibland ganska stormigt, men han behöll sin popularitet hos det svenska folket. Hans samtida idrottskollegor från den gyllene generationen ”56:orna”, Björn Borg och Ingemar Stenmark, tog dödsbeskedet hårt.

På senare år deltog Frank Andersson i flera tv-program som i ”Let’s Dance” och ”Mästarnas Mästare”, innan hans hjärtproblem blev alltför allvarliga.

 Frank Andersson.
Frank Andersson. FOTO: ALLARD LASSE+/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Lisbeth Palme

Olof Palmes änka Lisbeth Palme dog den 16 oktober, 87 år gammal. Efter makens död engagerade hon sig mycket i Unicef, där hon även var internationell ordförande 1990-91. Hon var huvudvittnet till mordet på sin man, men hennes utpekande av Christer Pettersson ogillades, och han frikändes. Lisbeth Palme, som var utbildad barnpsykolog, var också involverad i utbyggnaden av den svenska barnomsorgen. Privat höll hon en låg profil genom åren, men deltog frekvent på Almedalsveckan, och var 1998 värd för radioprogrammet Sommar.

 Lisbeth Palme.
Lisbeth Palme. FOTO: PATRIK ÖSTERBERG / IBL Bildbyrå

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen