Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 januari 2016

Så minskade inbrotten i Laholm med 66 procent

För ett par år sedan låg Laholms kommun i topp i landet vad gällde bostadsinbrott. Men på fyra år har inbrotten minskat med 66 procent – så här gjorde de.

– Här kunde det ramla in 10 bostadsinbrott på en vecka. Det var rena vilda västern, säger Krister Adolfsson som började som kommissarie vid Laholmspolisen 2012, till Land Lantbruk.

Det geografiska läget är utsatt, nära till kontinenten. Men all brottslighet kan inte skyllas på utländska ligor.

Svårare med inresande brottslingar

– Vi har ju även lokala busar. Tät uppmärksamhet från polisens sida mot denna kategori gav gott resultat.

Svårare är det att komma åt inresande brottslingar. De kommer till kommunen, hyr en stuga, ger sig ut på stöldturné och gömmer stöldgodset en bit från den hyrda stugan. Enligt Krister Adolfsson rör det sig inte om fler än 500 individer i Europa men det är svårt att få fast dem.

”Gör inga affärer”

–Var uppmärksam, ställ frågor, gör inga affärer med dem. Ta bilder på bilar och registreringsskyltar. Var nyfikna och bry er om era grannar! säger han till Land Lantbruk.

En framgångsfaktor för Laholm i brottsbekämpningen är sms-kedjor.

– Någon ser en misstänkt bil i byn. Skickar ett sms som går till 350 personer med uppmaningen att hålla utkik efter en viss bil. Alla får samma information och det dödar också rykten och gör människor mindre rädda, säger Peter Bengtsson, en av initiativtagarna till sms-kedjan, till tidningen.

Nyinflyttade informeras

Invånarna i Laholm anmäler sig till sms-kedjan och ställer upp när de får ett sms. Alla nyinflyttade informeras och erbjuds att vara med. Men Polisen får fortfarande göra jobbet, berättar Land Lantbruk.

– Polisen i Laholm har gjort ett fantastiskt arbete. Det är decennier sedan vi hade så lite inbrott som vi har nu. Folk har fått tillbaks förtroendet för polisen, säger Peter Bengtsson.

Fakta: Antal inbrott i Laholm

 • 2011: 156.
 • 2012: 101.
 • 2013: 74.
 • 2014: 76.
 • 2015: 51.
 • Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen