Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 december 2018

Så räddade Morjärvsborna dödsdömda butiken

Morjärv

När Coop meddelade att byns enda matvarubutik skulle läggas ner kom idén om att ta över den direkt. Nu har butiken i Morjärv fått ett inbyggt café och säljer närproducerade varor.

 Ulf Sandström, Elna Larsson och Lars Bergström är några av de som sett till att blåsa nytt liv i butiken i byn.
Ulf Sandström, Elna Larsson och Lars Bergström är några av de som sett till att blåsa nytt liv i butiken i byn. FOTO: Privat

I fjol gjorde Konsumbutiken en förlust på nästan en miljon kronor och tidigare år har underskotten legat på cirka 600 000 kronor per år. Men det hindrade inte att byns knappt 200 invånare gick ihop och satsade både tid och egna pengar för att blåsa nytt liv i butiken.

Lars Bergström är ordförande i Hela Sverige ska leva Norrbotten och har varit en av de drivande i återupplivandet av den dödsdömda butiken i Morjärv.

För långa öppettider

 Såhär såg butiken ut före renoveringen.
Såhär såg butiken ut före renoveringen. FOTO: Mostphotos

– Vi har tänkt massor och räknat. Vi ska försöka att inte göra om andras misstag. Ett av de största misstagen är för långa öppettider. Nu ska vi öppna tio i stället för nio och stänga sex i stället för sju, berättar Lars Bergström.

Sortimentet av varor är också att ett annat. I stället för att ta varor från Stockholm beställer de nu fisk, kött och grönsaker från bygden. Det finns gott om lokala producenter, bland annat en stor broccoliodling utanför Kalix.

Läs också: Efter 140 år – nu tar femte generationen över Sveriges äldsta lanthandel

Höga priser

– Tidigare har vår broccoliodlare inte fått sälja direkt till butiken, utan måste leverera till grossisten Coop, vilket gör att priset blir mycket högre. Grönsakerna får också åka tio mil dit och tio mil tillbaka – i stället för en mil direkt till Morjärv.

Coop ställer också krav på att varje liten butik ska ha ett bestämt bassortiment, bland annat flera hyllmeter barnmat.

– I den här byn har det inte fötts en unge på flera år. Den gamla butikschefen har berättat att ibland när hon fick leveranser ville hon bara sätta sig ned och gråta för hon visste att om några månader skulle hon bli tvungen att slänga varorna, säger Lars Bergström.

Viktig mötesplats

 Lars Bergström, Elna Larsson och Ulf Sandström är några av alla de Morjärvsbor som nu kan nu ta en fika i butiken.
Lars Bergström, Elna Larsson och Ulf Sandström är några av alla de Morjärvsbor som nu kan nu ta en fika i butiken. FOTO: Privat

Den nya leverantören, Menigo, har inga krav på vad de tar in i butiken. Nu har lokalen byggts om och försetts med en caféhörna, eftersom butiken är en viktig mötesplats i byn. Det finns också plats för en kommunal servicepunkt som personalen sköter och för fotvård, frisör och en samåkningstjänst.

– Vi tror inte att det går att ha en affär som bara säljer mjölk och korv. Vi kommer också att ta över skötseln av OK-macken så att folk får drivmedel.

Läs också: De förvandlade Ölandsgården till café och leksaksbutik

Byborna driver nu butiken genom en ekonomisk förening som nästan alla köpt andelar i. Enligt de beräkningar som gjorts behövde de få ihop 200 000 kronor, men fick in cirka 280 000 kronor.

De ska också söka pengar från landsbygdsfonden för energiomställning. Den gamla oljepannan ska bytas ut till förmån för en värmepump och minska energikostnaderna.

Motorn i landsbygdsutvecklingen

– Vi tror att vår ekonomiska förening ska kunna vara motorn i landsbygdsutvecklingen. När vår järnvägsstation får persontrafik igen 2019 kommer vi anställa någon som sköter väntsalen och säljer lite godis och tidningar.

För Morjärvsborna är det helt avgörande att butiken lever vidare.

– Den är egentligen förutsättningen för att vi ska kunna bo kvar här. Får jag inte min korvbit och mjölk och ungarna sitt lördagsgodis så går det inte. Den servicen att ha en butik med anpassat sortiment är guld värt, säger Lars Bergström.

Läs också: Lista: Gårdsbutiker län för län

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen