Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 maj 2018

Så rustar Öland för att inte drabbas av vattenbrist

Sommarvärmen har gett låga grundvattennivåer på en del håll i södra Sverige. Men en stor investering gör att hårt drabbade Öland inte längre hotas av vattenbrist.

FOTO: Mostphotos

Den tidiga sommarvärmen har haft effekt i de små grundvattenmagasinen i södra Sverige. På kort tid har nivåerna sjunkit med 10 till 40 centimeter och i stora delar av Götaland ligger man under det normala. Läget är än så länge inte akut, men experter hoppas på regn inom en snar framtid.

Läs också: Så sparar du vatten

Ny trygghet

Öland är en av de platser i landet som brukar drabbas hårdast när grundvattnet sjunker och vattenbrist hotar. Men investeringar på över 100 miljoner har gett en helt annan trygghet på ön.

– Vi har byggt ett helt nytt vattenverk där vi kan använda vatten från Östersjön. Nu jobbar vi också hårt med att bygga ut ledningarna och det ska vara färdigt under året, säger Marcus Wertwein, VA-chef i Borgholms kommun.

Vattenverket hade en budget på 86 miljoner och de nya ledningarna innebär en kostnad på cirka 30 miljoner till. Men de här investeringarna gör också att Öland nu kan hantera även torra somrar på ett helt annat sätt.

Läs också: Egen brunn? Expertens råd när vattnet sinar

Kommunen klarar nio år

– I våra vattenreservoarer brukade vi ha vatten så att vi skulle klara oss i tre år. När vi beslutade oss för att bygga vattenverket var reserven nere i ett år. Men nu har vi möjlighet att klara oss i nio år, så det är en klar förbättring, säger Wertwein.

Öland har under många år haft bevattningsförbud och med de många turister som kommer till ön under sommaren har det varit tufft att klara av vattenförsörjningen. Även i år råder bevattningsförbud och Marcus Wertwein upplever att förbudet följs av de allra flesta.

– Vi ser på förbrukningen att den går ner när vi inför förbudet. I år började förbudet att gälla 1 maj och det kommer att vara till sista augusti.

Läs också: Därför ska du hoppa över gräsklippningen

Fakta Bevattningsförbud

Det här gäller när det råder bevattningsförbud:

Förbud mot bevattning med spridare eller slang. Du får vattna med vanlig vattenkanna i trädgården.

Förbud mot biltvätt med slang hemma. Detta är tillåtet på tvättstationer där vattnet återanvänds.

Förbud att fylla pool med dricksvatten.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen