Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 juni 2018

Snöhögen som blev ett fjäll – så ser den ut i dag

SUNDSVALL

I vintras var Sveriges största snöhög 60 meter hög. Sundsvalls tredje stadsberg, som av Sundsvallsborna döptes till Nackstafjället, har smält – men kommer inte att försvinna i år.

Efter den extremt snörika vintern i år hade snösvängen skapat en snöhög på 700 000 kubikmeter i utkanten av Sundsvall. Volymen kan jämföras med de 29 000 kubikmeter som plogades i kommunen på hela vintern i fjol.

Läs också: Se Sveriges högsta konstgjorda fjäll

Fjället krymper

 – Nackstafjället har blivit ett samtalsämne. Nu är snöhögen mer en grushög, som smälter in i landskapet, säger Göran Gustafsson, sektionschef på gatuavdelningen i Sundsvalls kommun.
– Nackstafjället har blivit ett samtalsämne. Nu är snöhögen mer en grushög, som smälter in i landskapet, säger Göran Gustafsson, sektionschef på gatuavdelningen i Sundsvalls kommun. FOTO: Linnea Hellgren

När det sista snölasset fraktades till snötippen den 4 april i år hade berget vuxit till 60 meter. Under de senaste veckornas värmebölja med temperaturer på 20-25 grader har det konstgjorda fjället börjat krympa, sakta men säkert.

Tre fotbollsplaner stor

Nackstafjället har minskat 20 meter på höjden.

– Nu är det 40 meter högt – med en plan yta lika stor som tre fotbollsplaner. Tidigare var det en topp, säger Göran Gustafsson, sektionschef på gatuavdelningen i Sundsvalls kommun.

Snöhögen har även reducerats cirka tio meter på sluttningarna, men inte på skuggsidan. Ett problem är att all sand som följt med den plogade snön bildar en skorpa som isolerar.

För att skynda på snösmältningen åker kommunens entreprenörer upp och arbetar med snön i ett par-tre dagar ungefär varannan vecka.

– Vi går dit med en traktor som skalar av det där gruslagret, som nästan aldrig tinar. Men vi kan inte röra för mycket, så att det blir för stora flöden. Då hinner vi inte rena vattnet, säger Göran Gustafsson.

Läs också: Här förväntas snön försvinna i juni

Dubbelt så dyrt

Smältvattnet leds först vidare till en sedimentationsdamm där tyngre material skiljs bort. Ytvattnet rinner sedan vidare till en stor oljeavskiljare.

Kostnaderna för årets snöröjning har mer än fördubblats på grund av den enorma snömängden. Budgeten, som låg på 40 miljoner kronor, kommer enligt dagens prognos att överskridas med 45 miljoner kronor.

Göran Gustafsson tvivlar på att snömassorna kommer att tina bort på hela sommaren.

– Jag har en förhoppning om att snön försvinner, men jag tror inte det – och i vinter kommer vi att börja tippa igen.

 – Snöhögen i Östersund blev över 35 meter. Då stängdes tippen, eftersom det inte rymdes mer, säger Denny Blomström, som tog den här bilden den 15 februari.
– Snöhögen i Östersund blev över 35 meter. Då stängdes tippen, eftersom det inte rymdes mer, säger Denny Blomström, som tog den här bilden den 15 februari. FOTO: DENNY BLOMSTRÖM

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen